Pembuat undang-undang Gambia mempertimbangkan untuk membatalkan larangan mutilasi alat kelamin perempuan

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen di Gambia akan mengundi Isnin yang cuba membatalkan larangan 2015 terhadap pemotongan kemaluan wanita, yang akan menjadikan negara Afrika Barat itu negara pertama di mana untuk membuat pembalikan tersebut.

Prosedur itu, yang juga dipanggil mutilasi genitalia wanita, termasuk pembuangan sebahagian atau keseluruhan genitalia luar, kerap oleh pengamal masyarakat tradisional dengan alat seperti pisau cukur atau kadang-kadang oleh tenaga kesihatan. Sering dilakukan kepada gadis muda, ia dipercayai secara salah untuk mengawal seksualiti wanita dan boleh menyebabkan pendarahan yang teruk dan kematian. Ia kekal amalan yang meluas di bahagian-bahagian .

Jaha Dukureh, pengasas Safe Hands for Girls, kumpulan tempatan yang bertujuan untuk menghentikan amalan itu, memberitahu The Associated Press beliau bimbang bahawa undang-undang lain yang melindungi hak wanita mungkin akan dibatalkan seterusnya. Dukureh menjalani prosedur itu dan menyaksikan adiknya mati kerana pendarahan.

“Jika mereka berjaya dengan pembatalan ini, kami tahu bahawa mereka mungkin akan datang selepas undang-undang perkahwinan kanak-kanak dan bahkan undang-undang keganasan rumah tangga. Ini bukan tentang agama tetapi kitaran mengawal wanita dan tubuh mereka,” katanya.

Rang undang-undang itu disokong oleh golongan konservatif agama di negara berpenduduk kurang 3 juta orang yang kebanyakannya beragama Islam. Teksnya menyatakan bahawa “ia cuba mempertahankan kemurnian agama dan melindungi norma dan nilai budaya.” Badan Islam tertinggi negara telah menganggap amalan itu “salah satu kelebihan Islam.”

Mantan pemimpin Gambia, Yahya Jammeh, melarang amalan itu pada tahun 2015 dengan cara yang mengejutkan kepada aktivis dan tanpa penjelasan awam. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menganggarkan lebih separuh wanita dan gadis berusia 15 hingga 49 tahun di Gambia telah menjalani prosedur tersebut.

Pada Isnin, orang ramai lelaki dan wanita berkumpul di luar parlimen Gambia, beberapa membawa tanda protes terhadap rang undang-undang itu. Polis berpakaian kalis peluru menahan mereka.

Pengerusi Pusat Hak Wanita dan Kepimpinan tempatan, Fatou Jagne Senghore memberitahu AP rang undang-undang itu “bertujuan untuk mengekang hak wanita dan membalikkan sedikit kemajuan yang dibuat dalam tahun-tahun kebelakangan ini.”

Presiden Persatuan Peguam Wanita tempatan, Anna Njie, berkata amalan itu “telah terbukti menyebabkan kerosakan melalui bukti perubatan.”

UNICEF berkata awal bulan ini bahawa kira-kira 30 juta wanita di seluruh dunia telah menjalani prosedur itu dalam lapan tahun kebelakangan ini, kebanyakannya di Afrika tetapi beberapa di Asia dan Timur Tengah.

Lebih 80 negara melarang prosedur itu atau membenarkannya didakwa, mengikut kajian Bank Dunia yang dikutip tahun ini oleh laporan Soalan Lazim PBB yang diterbitkan awal tahun ini. Mereka termasuk Afrika Selatan, Iran, India dan Ethiopia.

“Tiada teks keagamaan yang menggalakkan atau menyokong mutilasi genitalia wanita,” laporan UNFPA itu menyatakan, dengan menambah tiada faedah prosedur tersebut.

Gadis-gadis tertakluk kepada prosedur pada usia bermula dari bayi hingga remaja. Jangka panjang, ia boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing, masalah bulanan, kesakitan, kepuasan seks yang berkurangan dan komplikasi melahirkan serta depresi, keyakinan diri rendah dan gangguan stres pasca trauma.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.