Filipina, tuntutan sia-sia China mengenai Laut China Selatan meningkat ketika Blinken melawat region

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken dijadualkan tiba di Filipina Isnin ini ketika ketegangan antara Beijing dan Manila terus meningkat berhubung tuntutan wilayah di Laut China Selatan.

Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina pada Ahad lalu membalas “tidak beralasan dan mengelirukan” minggu lalu yang mencadangkan ia mempunyai “hak sejarah” kepada perairan antarabangsa selepas jurucakap kementeriannya mengatakan China adalah “negara pertama menemui, menamakan, menjelajah dan memanfaatkan” perairan antarabangsa.

“Filipina mengekalkan pendirian teguh terhadap tuntutan yang salah faham dan tindakan tidak bertanggungjawab yang melanggar kedaulatan, hak berdaulat dan bidang kuasa Filipina di dalam domain maritimnya sendiri,” kata jabatan itu dalam kenyataan.

China dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah mengawal ratusan batu nautika Laut China Selatan walaupun Zon Ekonomi Eksklusif yang diiktiraf antarabangsa yang dikekalkan oleh negara seperti Filipina, Vietnam dan Malaysia.

Sikap Beijing yang semakin agresif dijangka menjadi isu utama semasa lawatan Blinken Isnin ini.

“Ia mustahil bahawa setiap kali anda akan bercakap dengan rakan-rakan di rantau ini anda perlu bercakap tentang China,” kata seorang pegawai kanan Kementerian Luar Negeri kepada wartawan.

Blinken, yang terlebih dahulu berhenti di Korea Selatan pada hujung minggu, akan menekankan semula komitmen “tak tergoyah” pentadbiran Biden kepada rakan-rakan serantau sebagai di Lautan Hindi-Pasifik.

“Fokus kami adalah mengekalkan keamanan dan kestabilan serta menghormati undang-undang antarabangsa,” kata pegawai kanan itu.

“Kami bimbang apabila melihat ketegangan ini di domain maritim,” tambah mereka. “Terdapat risiko salah anggapan, tiada keraguan tentang itu.”

“Kami telah meminta China khususnya menunjukkan keteraturan dan yang paling penting China mematuhi undang-undang antarabangsa,” kata pegawai kanan itu lagi.

Digital tidak dapat segera menghubungi kedutaan China di Manila untuk ulasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.