Pegawai kanan Iran menyatakan negara itu tidak mempunyai rancangan untuk membalas serangan Israel segera: laporan

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai kanan Iran telah mendedahkan bahawa Tehran tidak mempunyai rancangan untuk membalas serangan Israel segera: laporan

Serangan di – di mana Natanz, salah satu kemudahan nuklear Iran, terletak – datang membalas tindakan Iran melepaskan rentetan peluru berpandu dan drone ke arah Israel Sabtu lepas.

Pegawai kanan itu memberitahu Reuters bahawa Iran tidak mempunyai rancangan segera untuk menembak balik ke Israel dan bahawa “sumber luar insiden belum disahkan.”

“Kami tidak menerima sebarang serangan luar, dan perbincangan cenderung lebih ke arah penyusupan daripada serangan,” katanya juga.

Iran menyerang Israel akhir minggu lalu sebagai tindak balas kepada serangan mengebom konsulat Iran di Damsyik, Syria, yang mengorbankan dua belas orang, termasuk Mohammad Reza Zahedi, seorang komander kanan dalam Pasukan Pengawal Revolusi Iran.

Seorang sumber tentera yang berpengalaman memberitahu bahawa serangan Jumaat oleh Israel adalah “terhad.” Sumber yang rapat dengan perkara itu berkata Amerika Syarikat tidak terlibat dan terlebih dahulu dimaklumkan oleh Israel.

Media negara Iran melaporkan tiga drone telah ditembak jatuh di Isfahan oleh sistem pertahanan udara, menurut Reuters.

Televisyen negara Iran kemudian menggambarkan semua tapak di kawasan Natanz sebagai “sepenuhnya selamat” dan Agensi Tenaga Atom Antarabangsa mengesahkan pada pagi Jumaat bahawa tiada kerosakan kepada kemudahan nuklear.

“Pengarah Agung Rafael Grossi terus menyeru kesabaran dari semua pihak dan mengingatkan bahawa kemudahan nuklear tidak seharusnya menjadi sasaran dalam konflik tentera. IAEA sedang memantau situasi dengan rapat.”

Butir-butir mengenai sasaran yang dimaksudkan serangan itu tidak segera tersedia, tetapi berjaya mengesahkan sasaran itu “bukan nuklear atau awam.”

Pada awal pagi Jumaat, pegawai Pentagon belum mengesahkan serangan itu dan Rumah Putih dan Majlis Keselamatan Negara enggan memberi komen mengenai perkembangan situasi.

’ Bradford Betz, Jennifer Griffin dan Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.