Hujan lebat menyebabkan sekurang-kurangnya 10 orang maut di selatan Brazil

(SeaPRwire) –   Hujan lebat di negeri telah menyebabkan sekurang-kurangnya 10 orang maut sejak Isnin, kata Pertahanan Awam negara pada Rabu.

Sebanyak 11 orang lagi cedera dan lebih 3,300 orang terpaksa meninggalkan rumah mereka kerana kerosakan akibat ribut, tambah Pertahanan Awam.

Pengendali melaporkan gangguan bekalan elektrik dan air di seluruh negeri, dan pegawai-pegawai menerangkan banyak insiden jalan banjir, runtuhan tanah longsor dan jambatan runtuh akibat aras air sungai dan anak sungai meningkat mendadak.

Pihak berkuasa mengaktifkan Tentera Udara Brazil untuk membantu orang-orang terperangkap. Ia mengerahkan dua helikopter untuk misi menyelamat.

Majlis Kabinet kecemasan negeri selatan bertemu pada Rabu. Menyelamatkan orang-orang di kawasan terpencil dan pulau adalah keutamaan, kata, mengikut kenyataan. Pihak berkuasa telah mendaftarkan lebih 130 permintaan menyelamat pada pagi Rabu.

“Terdapat kebimbangan khas terhadap empangan dalam keadaan amaran, dengan risiko kegagalan dan banjir disebabkan aras sangat tinggi,” tambah Souza. Penduduk di kawasan berhampiran sedang dipindahkan, katanya.

Hujan lebat bermula Isnin dan dijangka berterusan sehingga Jumaat, kata pihak berkuasa Pertahanan Awam.

Di sesetengah kawasan seperti lembah, cerun bukit dan bandar, lebih 6 inci hujan jatuh dalam tempoh 24 jam, kata Institut Meteorologi Kebangsaan Brazil yang dikenali dengan akronim INMET pada Selasa.

Cuaca di negeri dipengaruhi oleh fenomena iklim El Niño, peristiwa semulajadi berulang yang memanaskan perairan permukaan di kawasan Pasifik Khatulistiwa. Di Brazil, El Niño secara sejarah menyebabkan kemarau di utara dan hujan lebat di selatan.

Tahun ini, kesan El Niño jauh lebih dramatik, dengan kemarau sejarah di Amazon. Ahli sains menyatakan cuaca ekstrem berlaku lebih kerap disebabkan perubahan iklim akibat manusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.