Pegawai Haiti bergegas untuk mewujudkan langkah-langkah keselamatan dengan pengambilan sumpah majlis yang bakal berlangsung

(SeaPRwire) –   Kenderaan berperisai bergerak perlahan-lahan di luar Istana Kebangsaan Haiti kerana polis mengimbas langit untuk kumpulan geng. Setiap hari, peluru melesat di kawasan itu, mengenai bangunan dan orang.

Geng menguasai kebanyakan wilayah yang mengelilingi istana, tetapi satu majlis peralihan yang dibebankan dengan memilih Perdana Menteri dan Kabinet baru untuk Haiti menuntut agar ahli-ahli mereka dilantik di istana.

Upacara itu dijadualkan pada hari Rabu walaupun pegawai-pegawai bergegas untuk mengenakan langkah-langkah keselamatan ketat, menurut dua pegawai serantau tinggi yang mempunyai pengetahuan tentang perkara itu yang meminta agar nama mereka tidak didedahkan kerana mereka tidak dibenarkan berbual dengan media.

Dorongan untuk mengadakan upacara di istana dianggap oleh sesetengah orang sebagai tunjuk perasaan untuk mencadangkan kerajaan Haiti masih berkuasa walaupun geng-geng yang berkeliaran yang sebelum ini menyerang istana dan telah menjanjikan untuk menggagalkan upacara kerana letupan senjata api harian yang berterusan di bandar raya Port-au-Prince.

“Tiada seorang pun di sini selamat,” kata Josil Djaimeska, 33, ketika melambai tangannya merujuk ke taman awam yang dikenali sebagai Champ de Mars di mana beliau duduk pada pagi Selasa.

Hanya beberapa langkah dari tempat duduknya, peluru tersesat mengenai Djaimeska pada minggu lepas. Peluru itu masih di betisnya, dan beliau berharap seorang doktor akan menjalankan pembedahan ke atasnya segera.

Tak lama selepas beliau bercakap, letupan pop-pop-pop senjata api meletus seketika berhampiran.

Lebih daripada 2,500 orang terbunuh atau cedera di seluruh Haiti dari Januari hingga Mac, peningkatan lebih 50% berbanding tempoh yang sama tahun lepas, menurut laporan PBB terkini. Kebanyakan keganasan berpusat di Port-au-Prince.

Dalam ucapan pada Isnin di PBB, María Isabel Salvador, wakil khas PBB untuk Haiti, berkata keutamaan majlis peralihan itu perlu termasuk rancangan untuk keselamatan jangka pendek.

“Pemimpin geng dan pengacau lain telah menyatakan niat mereka untuk mengganggu proses politik secara keganasan,” katanya. “Saya tidak dapat menekankan cukup keperluan untuk membantu Haiti dalam usahanya untuk menubuhkan semula keselamatan.”

Walaupun geng telah lama beroperasi di Haiti, mereka kini menguasai 80% Port-au-Prince, dan serangan berkoordinasi yang dilancarkan bermula 29 Februari telah memerangkap ibu negara dan seterusnya. Mereka telah membakar balai polis dan hospital, membuka api ke arah jalan raya utama yang masih ditutup sejak awal Mac dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, melepaskan lebih 4,000 tahanan.

“Saya berumur 63 tahun dan ini kali pertama saya melihat sesuatu seperti ini di Port-au-Prince,” kata Renoir Auxil, yang kini tinggal di tandas terbiar di taman Champ de Mars selepas geng menyerang kawasan perumahannya.

Beliau berkata keganasan berterusan tidak seharusnya menghalang Haiti daripada bergerak ke hadapan.

“Apa jua keadaannya, mereka perlu dilantik ke majlis,” katanya.

Majlis peralihan terdiri daripada sembilan ahli, tujuh daripadanya mempunyai kuasa undi. Mereka yang dianugerahkan kerusi ialah Petit Desalin, sebuah parti yang diketuai bekas senator dan calon presiden Jean-Charles Moïse; EDE/RED, sebuah parti yang diketuai bekas Perdana Menteri Claude Joseph; Persetujuan Montana, kumpulan pemimpin masyarakat madani, parti-parti politik dan lain-lain; Fanmi Lavalas, parti bekas Presiden Jean-Bertrand Aristide; Kolektif 30 Januari, yang mewakili parti-parti termasuk bekas Presiden Michel Martelly, dan sektor swasta.

Semasa persiapan untuk memasang majlis berterusan, letupan senjata api berlaku beberapa kali berhampiran Istana Kebangsaan pada hari Selasa.

Ia adalah bunyi yang beratus-ratus orang yang terpaksa melarikan diri dari rumah mereka dan kini tinggal di tempat perlindungan sementara berhampiran istana telah terbiasa dengan. Tetapi mereka masih bercakap tentang tembakan yang berlaku Ahad. Salah seorang daripada mereka telah terkena di belakang oleh peluru tersesat di halaman tempat perlindungan ketika membeli spaghetti.

Lelaki itu kekal dirawat di hospital dan memerlukan pembedahan, kata Chesnel Joseph, 46, pengarah tempat perlindungan, yang sebelum ini menempatkan Kementerian Komunikasi Haiti.

Joseph pernah bekerja sebagai guru matematik, tetapi kerana hampir semua sekolah di Port-au-Prince telah ditutup akibat keganasan, kini beliau menganggur.

Pegawai serantau memberitahu Agensi Berita Associated Press bahawa melantik majlis di Istana Kebangsaan dianggap terlalu berisiko dan mereka mendesak ahli-ahli untuk memilih tempat yang lebih selamat.

Walaupun lokasi upacara masih dibincangkan, sesetengah rakyat Haiti seperti Marie-André Blain, 46, meragui ia akan diadakan di istana.

“Tiada keselamatan di negara ini. Anda hanya berdoa kepada Tuhan,” katanya. “Jika pangkat tinggi tidak selamat, kami sendiri tidak selamat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.