Armenia dan Azerbaijan bergerak ke arah hubungan yang normalisasi sebagai penanda sempadan pertama ditempatkan

(SeaPRwire) –   Armenia dan Azerbaijan pada Selasa datang satu langkah lebih dekat untuk menormalisasikan hubungan selepas konflik pahit mengenai wilayah, apabila pakar di kedua-dua negara bekerja untuk menentukan sempadan mereka dan penanda sempadan pertama telah ditempatkan.

Kedua-dua negara sedang bekerja ke arah perjanjian damai selepas Azerbaijan mendapat kawalan penuh wilayah Karabakh yang telah di bawah kawalan kuasa-kuasa etnik Armenia sejak 1990-an. Perang selama enam minggu pada 2020 mengakibatkan Azerbaijan mengambil semula bahagian besar kawasan wilayah berpisah, dan pada September 2023, pasukan Azerbaijan melancarkan serangan kilat yang memaksa untuk menyerah kalah dalam perbincangan yang disediakan oleh pasukan Rusia.

Beberapa hari yang lalu, Armenia dan Azerbaijan mencapai persetujuan mengenai sebahagian sempadan yang akan melalui empat kampung di wilayah Tavush Armenia, bermakna Armenia akan menyerahkan sebahagian wilayah kepada Azerbaijan.

Pihak berkuasa Armenia dan Azerbaijan pada Selasa mengumumkan bahawa penanda sempadan pertama telah dipasang. Lokasi tepatnya masih belum jelas.

Di Armenia, protes meletus, dan penunjuk perasaan menghalang jalan-jalan di rantau timur laut yang dicadangkan sempadan akan melalui. Mereka juga menubuhkan sekatan jalan di dua laluan utama yang lain di negara itu, termasuk satu yang membawa ke . Gambar-gambar yang dibawa media Armenia dan Rusia menunjukkan kereta dan trak menyusun lorong luar bandar apabila penunjuk perasaan berdiri dalam kumpulan di sekeliling mereka.

Dan juga, mengatakan Baku dan Yerevan semakin hampir kepada pemahaman bersama mengenai apa yang mungkin rupa perjanjian damai.

“Kami hampir dan mungkin lebih dekat daripada sebelumnya (untuk menandatangani perjanjian damai),” kata Aliyev.

Bulan lepas, perdana menteri Armenia berkata negara Caucasus itu perlu dengan cepat menentukan sempadan dengan Azerbaijan untuk mengelakkan pusingan keganasan baharu. Ramai penduduk kawasan sempadan Armenia telah menentang usaha penentuan sempadan, kerana ia dilihat sebagai penjajahan Azerbaijan ke atas kawasan yang mereka anggap sebagai milik mereka.

Awal bulan ini, Rusia memulakan penarikan pasukannya dari Karabakh, di mana mereka telah ditempatkan sebagai penjaga keamanan di bawah gencatan senjata yang dimediasi Moscow yang mengakhiri peperangan 2020.

Tanggungjawab penjaga keamanan termasuk memastikan laluan bebas di jalan tunggal yang menghubungkan Karabakh dengan Armenia. Tetapi Azerbaijan memulakan sekatan jalan pada akhir 2022, dengan mendakwa orang Armenia menggunakannya untuk penghantaran senjata dan penyeludupan galian, dan pasukan Rusia tidak campur tangan.

Selepas bulan-bulan kekurangan makanan dan ubat-ubatan yang semakin teruk di Karabakh kerana sekatan, Azerbaijan melancarkan serangan tahun lepas.

Selepas Azerbaijan mendapat kawalan penuh Karabakh, majoriti hampir 120,000 penduduknya melarikan diri ke Armenia, walaupun Azerbaijan berkata mereka dibenarkan tinggal dan menjamin hak asasi manusia mereka akan dipastikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.