Parlimen Eropah minta pulangkan emas, artifak Romania yang dihantar ke Rusia ketika WWI

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen Eropah pada Khamis meluluskan resolusi tidak mengikat yang menyatakan Rusia harus mengembalikan emas dan benda warisan berharga lain ke Romania yang dihantar ke Moscow semasa Perang Dunia I untuk keselamatan, kata seorang ahli parlimen Romania.

Semasa Perang Dunia I, kerajaan Romania menghantar melalui landasan keretapi 91.5 tan metrik syiling dan ingot emas ke Moscow, bersama permata dan khazanah kebudayaan seperti karya seni. Dalam perang itu, Romania menyokong , Britain dan Perancis, , empayar Austria-Hungary dan Uthmaniyyah.

Emas itu dirampas selepas Bolshevik merampas kuasa di Rusia pada 1917. Pada tahun-tahun berikutnya, usaha Romania untuk memulihkan semula emas itu tidak membuahkan hasil. Beberapa barangan kebudayaan dikembalikan oleh pihak berkuasa Soviet pada 1935 dan 1956 – tetapi bukan emas.

Pada 2003, suruhanjaya bersama ditubuhkan antara Romania dan Rusia untuk memperbaiki hubungan dua hala, dan juga menangani isu emas.

Pada Khamis, Parlimen Eropah meluluskan resolusi yang dicadangkan oleh ahli parlimen Romania Eugen Tomac, dengan sokongan Bank Negara Romania, menetapkan bahawa Moscow harus mengembalikan emas.

Tomac memuji ia sebagai “undian bersejarah” dan “perkara maruah negara” dalam posting Facebook. “Romania tidak boleh dan tidak harus menerima apa-apa selain pengembalian 91.5 tan emas dan Khazanah Kebudayaan keseluruhannya,” katanya.

Walaupun ada kemungkinan kecil Romania akan melihat pengembalian emas, Tomac berkata penting untuk tidak menyerah kalah.

tidak ada ulasan segera .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.