Letupan kuat didengar apabila kumpulan militan Somalia mengatakan pejuangnya menyerang sebuah hotel di ibu negara

(SeaPRwire) –   MOGADISHU, Somalia (AP) — Kumpulan militan ekstremis al-Shabab mengatakan pejuangnya telah menyerang sebuah hotel di ibu negara, di mana letupan kuat dan tembakan terdengar pada hari Khamis malam.

Al-Shabab mengatakan di saluran Telegramnya bahawa pejuangnya berjaya menembusi Hotel SYL, yang terletak tidak jauh dari istana presiden di bahagian Mogadishu yang biasanya selamat. Hotel ini dilayani oleh pegawai kerajaan.

Belum ada khabar tentang korban jiwa.

Serangan di ibu negara pantai telah berkurangan dalam minggu-minggu kebelakangan ini di tengah penguatan keselamatan di sana. Al-Shabab, yang menentang kerajaan persekutuan Somalia, bertanggungjawab atas banyak serangan maut terhadap hotel dan tempat-tempat lain selama bertahun-tahun.

Serangan besar terakhir di Mogadishu berlaku pada Oktober 2022, apabila sekurang-kurangnya 120 orang awam terbunuh dalam letupan bom kereta kembar di simpang sibuk.

Kerajaan Somalia telah terlibat dalam operasi baru berprofil tinggi terhadap kumpulan ekstremis yang Amerika Syarikat gambarkan sebagai salah satu pertubuhan al-Qaeda yang paling membunuh. Presiden Somalia Hassan Sheikh Mohamud telah mengisytiharkan “perang total” terhadap ekstremis, yang menguasai bahagian besar Somalia tengah dan selatan dan menjadi sasaran ratusan serangan udara Amerika Syarikat dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.