Pakistan angkat sumpah anggota parlimen baharu tatkala penyokong bekas Perdana Menteri Imran Khan terus berprotes

(SeaPRwire) –   Pakistan telah mengangkat sumpah ahli-ahli parlimen yang baru dilantik pada hari Khamis dalam suasana kacau bilau apabila rakan-rakan bekas Perdana Menteri Imran Khan, PTI menjerit dan memprotes apa yang didakwa sebagai pilihan raya yang diatur.

Ahli-ahli parlimen dari parti PTI berulang kali menjerit “Pencuri undi!” apabila Shehbaz Sharif, yang dijangka akan membentuk kerajaan baharu, memasuki parlimen bersama adiknya Nawaz Sharif. Kedua-dua mereka adalah bekas perdana menteri.

Pengerusi Dewan Rakyat keluar, Raja Pervez Ashraf mengambil sumpah ahli-ahli parlimen baharu pada tengah hari.

Parlimen akan memilih perdana menteri baharu pada Ahad, dengan Shehbaz Sharif berhadapan hanya satu lawan dalam undian itu – pemimpin kanan Omar Ayub dari PTI Khan.

Ayab, seperti ahli-ahli parlimen lain yang disokong oleh Khan – yang telah dilarang daripada bertanding dalam pilihan raya pada 8 Februari – menyertai Majlis Sunni Ittehad untuk memenuhi keperluan undang-undang untuk duduk di dalam perundangan kerana PTI telah dilarang daripada kertas undian di bawah nama rasmi mereka dan calon-calon mereka terpaksa bertanding dalam pilihan raya sebagai bebas.

Dewan itu bergema dengan jeritan “Hidup panjang Sharif!” apabila adik-beradik Sharif menandatangani daftar selepas mengambil sumpah jawatan mereka.

Kerajaan baharu akan menghadapi cabaran, termasuk peningkatan serangan pengganas dan kekurangan tenaga – serta ekonomi yang lemah yang akan memaksa Pakistan untuk mencari lagi bantuan daripada Dana Kewangan Antarabangsa.

Ahli-ahli parlimen dari PTI memberitahu wartawan bahawa mereka akan teruskan kempen mereka, kedua-dua di dalam dan luar parlimen, untuk memprotes penipuan pilihan raya dan pengiraan undi .

“Ya, pilihan raya telah diatur,” tegas Gohar Ali Khan, ketua semasa PTI.

PTI telah memanggil perhimpunan seluruh negara pada Sabtu. Parti itu mendakwa keputusan mereka telah diubah di puluhan kawasan untuk menghalang mereka daripada memenangi majoriti, tuduhan yang dinafikan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan.

Pilihan raya diadakan ketika berlatar belakang serangan pengganas berbilang maut, dan kemudian mengkritik pihak berkuasa kerana mengehadkan kebebasan ekspresi, persatuan dan perhimpunan aman.

Kesatuan Eropah juga mengkritik ketidakupayaan beberapa pelakon politik untuk bertanding dalam pilihan raya. Kementerian Luar Negeri Pakistan telah menembak balik kritikan sedemikian, dengan menyatakan bahawa undian itu diadakan dengan cara yang bebas, adil dan telus.

Tiada pemerhati asing yang mengawasi pilihan raya menggambarkan pencurian undi secara meluas.

Parti Liga Muslim Pakistan, atau PML-N, dan Parti Rakyat Pakistan bekas Presiden Asif Ali Zardari, muncul sebagai kehadiran terbesar di Dewan Rakyat 336 kerusi, atau dewan rendah parlimen.

Di bawah formula berkongsi kuasa, parti Sharif akan menyokong Zardari dalam pilihan raya presiden bulan depan. Presiden keluar Arif Alvi adalah sekutu Khan dan merupakan ahli kanan PTI sebelum menjadi presiden.

Khan kini menjalani hukuman penjara dalam beberapa kes dan telah dilarang daripada memohon atau memegang jawatan. Beliau telah disabitkan kesalahan rasuah, mendedahkan rahsia rasmi dan melanggar undang-undang perkahwinan dalam tiga keputusan berasingan dan dijatuhi hukuman penjara semasa 10, 14 dan 7 tahun.

Khan mendakwa kes-kes itu bersifat politik dan direka untuk menghalangnya daripada kembali berkuasa dan sedang merayu semua penghukuman.

Beliau masih menghadapi beberapa 170 kes undang-undang yang berbeza atas tuduhan rasuah sehingga menghasut keganasan dan keganasan.

Pada hari Rabu, PTI menulis surat kepada IMF, dengan mendesaknya untuk mengaitkan sebarang perbualan dengan Islamabad kepada audit pilihan raya 8 Februari, yang parti itu mendakwa telah diatur.

Ini datang beberapa hari sebelum IMF melepaskan instalmen utama pinjaman bantuan kepada Pakistan.

Surat itu telah mendapat kritikan meluas daripada lawan-lawan Khan, termasuk Sharif, yang berkata bekas bintang kriket yang bertukar Islamis politik mahu menjejaskan ekonomi negara.

Di bawah tempoh terdahulunya sebagai perdana menteri, Shehbaz Sharif – yang menggantikan Khan selepas digulingkan melalui undi tidak percaya di parlimen pada April 2022 – telah berjuang untuk mengelakkan kegagalan pembayaran luar negara musim panas lalu apabila IMF meluluskan pinjaman $3 bilion yang sangat dinanti.

Sharif telah berkata beliau akan mencari pinjaman IMF baharu selepas akhir Mac, apabila semasa ini tamat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.