Ketua Haiti ke Kenya dalam harapan untuk menghidupkan semula rancangan untuk pasukan polis anti-geng

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Haiti tiba pada Khamis di Kenya untuk cuba menyelamatkan rancangan untuk mempunyai negara Afrika itu menghantar 1,000 pegawai polis ke negara itu untuk membantu memerangi keganasan geng.

Kenya bersetuju pada Oktober untuk memimpin pasukan polis antarabangsa PBB yang dibenarkan untuk Haiti, tetapi Mahkamah Tinggi Kenya pada Januari mengisytiharkan rancangan itu tidak berperlembagaan sebahagiannya kerana kekurangan “perjanjian timbal balik” antara kedua-dua negara.

Pejabat Perdana Menteri Ariel Henry Haiti menyatakan beliau berkunjung atas jemputan Presiden William Ruto Kenya untuk “menyempurnakan modaliti” perjanjian antara negara-negara mengenai penempatan, yang akan menghantar 1,000 pegawai polis Kenya ke Haiti.

Ia tidak jelas sama ada atau bagaimana perjanjian-perjanjian itu boleh mengelak keputusan mahkamah, yang juga menyatakan bahawa Perkhidmatan Polis Negara Kenya tidak boleh dikerahkan di luar negara.

Ruto dan Henry bertemu pada Khamis di Istana Negara di Nairobi.

Ruto berkata dalam satu pos di Twitter, bahawa Kenya mengaitkan dirinya dengan rakyat Haiti kerana warisan yang sama. “Kami menawarkan pengalaman dan kepakaran polis kami” untuk Misi Sokongan Keselamatan Berbilang Negara yang dicadangkan di Haiti, kata Ruto.

Ekuru Aukot, seorang pemimpin pembangkang yang telah melawan penempatan di mahkamah, berkata bahawa walaupun kerajaan Kenya menubuhkan perjanjian yang sesuai dengan Haiti, Perdana Menterinya tidak mempunyai kesahan untuk menandatangani dokumen itu bagi pihak negara.

Henry berulang kali menjanjikan pilihan raya sejak dilantik sebagai perdana menteri dan presiden sementara selepas pembunuhan Presiden Jovenel Moïse, tetapi beliau dan pegawai-pegawai lain menyatakan keganasan geng tidak membenarkan mereka untuk maju dengan janji-janji itu.

Pemimpin Caribbean menyatakan pada Rabu malam bahawa Henry bersetuju untuk mengadakan pilihan raya umum menjelang pertengahan 2025.

Aukot berkata beliau juga menentang penempatan kerana Kenya menghadapi cabaran keselamatan yang memerlukan campur tangan polis. Antaranya ialah kumpulan pengganas berkaitan al-Qaeda berasal dari Somalia iaitu Kumpulan al-Shabab yang telah melakukan serangan balas sejak 2011 ke atas Kenya kerana menghantar tentera ke Somalia untuk melawan militan. Beliau juga telah merujuk kadar jenayah yang tinggi, termasuk pencurian lembu di barat laut Kenya.

Kumpulan hak asasi manusia juga telah menyatakan selama bertahun-tahun bahawa polis Kenya terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia, termasuk eksekusi di luar mahkamah.

Di Haiti, geng-geng menjadi lebih kuat dan ketidakstabilan politik meningkat sejak pembunuhan Presiden Moïse, yang menghadapi protes meminta peletakan jawatannya atas tuduhan rasuah dan dakwaan bahawa tempoh lima tahunnya telah tamat.

Lebih 8,400 orang dilaporkan terbunuh, cedera atau diculik di Haiti pada 2023 – lebih daripada dua kali ganda berbanding jumlah yang dilaporkan pada 2022. Geng-geng terus bertempur untuk wilayah, dan dianggarkan menguasai sehingga 80% Port-au-Prince.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.