Pakar kritik laporan UNRWA yang bocor mendakwa Israel paksa pekerja membuat kenyataan palsu: ‘Mencuit’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA) mendakwa dalam laporan bahawa sesetengah pekerjanya telah dipaksa oleh Israel untuk palsu mengakui hubungan mereka dengan pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober yang dilakukan oleh Hamas.

Menurut laporan yang dikaji oleh “Ahli staf Agensi telah dikenakan ancaman dan paksaan oleh pihak berkuasa Israel semasa ditahan, dan dipaksa untuk membuat kenyataan palsu terhadap Agensi, termasuk bahawa Agensi mempunyai afiliasi dengan Hamas dan bahawa pekerja UNRWA terlibat dalam kekejaman 7 Oktober 2023.”

Apabila ditanya jika UNRWA boleh memberikan Digital dengan salinan laporan UNRWA dan nama-nama pekerja UNRWA yang didakwa, Juliette Touma, jurucakap UNRWA, berkata, “Saya tidak dapat menghantarnya. Laporan itu bocor kepada media.”

Laporan UNRWA mendakwa bahawa tahanan Palestin menggambarkan “tuduhan penderaan, termasuk pukulan, penghinaan, ancaman, serangan anjing, keganasan seksual, dan kematian tahanan yang ditolak rawatan perubatan.”

Apabila ditanya jika UNRWA menganggap entiti pengganas yang ditetapkan oleh Amerika Syarikat dan EU Hamas sebagai pertubuhan pengganas. Touma berkata, “Ia tidak disenaraikan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai pertubuhan pengganas.” Hamas membunuh 1,200 orang pada 7 Oktober di selatan Israel, termasuk lebih 30 orang Amerika, dan menculik lebih 240 orang.

Touma menambah “Apa yang saya ketahui ialah kami telah menulis tentang dapatan laporan ini beberapa kali kepada tentera darat dan kerajaan Israel.”

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant berkata pada bulan lepas bahawa dalam pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober. Pada November, Digital melaporkan bahawa pekerja UNRWA sambut serangan pengganas Hamas.

Digital menghubungi IDF dan Kementerian Luar Negeri Israel (MFA) tentang laporan UNRWA untuk ulasan. Jurucakap IDF merujuk Digital kepada MFA. Jurucakap MFA memberitahu Digital bahawa kementerian sedang mengkaji sama ada mana-mana bahagian kerajaan Israel menerima laporan UNRWA.

Apabila ditanya tentang laporan itu dan jika dalam konteks negara-negara lain mengembalikan dana UNRWA, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat memberitahu Digital, “Amerika Syarikat membuat keputusan bebas untuk sementara menangguhkan pembiayaan tambahan kepada UNRWA sementara kami mengkaji dakwaan ini dan langkah-langkah yang diambil oleh Bangsa-Bangsa Bersatu untuk menangani mereka. Kami terus menekankan peranan penting UNRWA dalam penyampaian bantuan kemanusiaan di Gaza, dan di seluruh rantau, dan tidak mahu melihat dakwaan ini menggugat usaha untuk menyediakan bantuan kemanusiaan penting.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat menambah, “Kami melihat pengumuman dari EU dan Kanada. UNRWA adalah tulang belakang respon kemanusiaan di Gaza dan memainkan peranan penting untuk kestabilan serantau – penting ia tidak runtuh.”

Sweden dan Kanada mengumumkan minggu lepas bahawa mereka merancang untuk menyuntik puluhan juta dolar . Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat enggan secara khusus menangani laporan UNRWA.

Peter Gallo, peguam antarabangsa dan bekas penyiasat Pejabat Pemeriksaan Dalaman (OIOS) di PBB, memberikan Digital analisis terperinci beliau terhadap laporan UNRWA berdasarkan artikel Reuters dan komen Touma, memanggilnya lucu.

Gallo berkata, “Lebih lucu lagi ialah kenyataan oleh jurucakap UNRWA Juliette Touma, yang memberitahu Reuters bahawa sesiapa yang mempunyai maklumat tentang dakwaan terhadap staf UNRWA disarankan berkongsi dengan siasatan. Itu mesti menjadi calon terbaik untuk lawak minggu ini.”

Gallo berkata, “Orang-orang ini tinggal di Gaza, di mana setiap aspek kehidupan mereka sejak 2006 telah dikawal oleh Hamas, sebuah pertubuhan pengganas yang tidak mempunyai pembangkang politik, kerana hukuman untuk menentang mereka ialah maut dan Juliette Touma fikir rakyat Gaza biasa harus memberikan maklumat – kepada Organisasi yang tidak dapat melindungi mereka dan yang telah dipengaruhi oleh Hamas selama bertahun-tahun – tentang individu-individu yang, dalam perkhidmatan Hamas terlibat dalam pembunuhan, rogol dan penganiayaan lebih 1,400 orang awam tidak bersenjata.”

Jonathan Conricus, felo senior di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi berpangkalan di Washington dan bekas jurucakap IDF, berkata, “Staf UNRWA telah terdedah sebagai ahli Hamas dan organisasi pengganas lain di Gaza, serta peserta aktif dalam kekejaman 7 Oktober.”

“Selama UNRWA wujud di Jalur Gaza, tidak akan ada keamanan, tidak akan ada penentuan diri Palestin, tidak akan ada kestabilan, tetapi hanya kemiskinan, putus asa, dan pemborosan besar potensi manusia.”

Jurucakap tentera darat Israel yang dahulu berkata, “UNRWA harus dibubarkan, dan masyarakat antarabangsa seharusnya menyumbang untuk membina organisasi tempatan yang memberi tumpuan kepada kemakmuran masa depan orang Palestin di Gaza, bukannya mendidik kanak-kanak untuk menjadi pengganas, dan memaksa orang Palestin untuk hidup dalam keadaan mangsa dan kesengsaraan yang kekal.”

Beliau menambah, “UNRWA gagal terhadap orang Palestin di Gaza, gagal dalam misi kemanusiaannya, gagal melaksanakan mandatnya, dan terdedah untuk menjadi tidak lebih daripada kedok untuk pemerintahan berterusan Hamas di Jalur Gaza.”

Menurut Conricus, “UNWRA harus dipertanggungjawabkan terhadap situasi kemanusiaan yang teruk di Gaza, kerana UNRWA secara sengaja memutuskan untuk tidak mengevakuasi orang awam dan tidak menubuhkan zon kemanusiaan di selatan Gaza apabila diminta oleh Israel untuk berbuat demikian. Ia telah melaksanakan dasar mengutamakan pemerintahan penindasan berterusan Hamas daripada keperluan penduduk awam.”

David Bedein, pengarah Pusat Penyelidikan Dasar Timur Dekat dan pakar kurikulum UNRWA, memanggil laporan UNRWA “lucu” dalam temu bual dengan Digital. Beliau menyatakan laporan 2009 di laman web organisasinya yang menyatakan, “Sejak kesatuan di Jalur Gaza. Dalam pilihan raya yang diadakan pada Jun 2003, Blok Islam yang berafiliasi dengan Hamas memenangi 23 daripada 27 kerusi, kemenangan keempat berturut-turut Hamas dalam pilihan raya UNRWA. Memberi Hamas kawalan penuh pendidikan, kerana Blok Islam memenangi semua 11 kerusi guru.”

Bedein mendakwa di Jalur Gaza berterusan selepas 2009.

Reuters menyumbang kepada artikel ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.