Norway dan Sami capai persetujuan, tamatkan pertelingkahan atas ladang angin darat terbesar Eropah

(SeaPRwire) –   Norway pada Rabu mencapai persetujuan dengan orang Sami, mengakhiri pertikaian hampir tiga tahun mengenai ladang angin darat terbesar di Eropah dan hak orang Asli untuk mengembala rusa.

Berdasarkan persetujuan itu, ladang 151 turbin yang sebahagiannya dimiliki oleh negara akan terus beroperasi. Menteri Tenaga Terje Aasland menyatakan perjanjian itu termasuk “penyelesaian berwawasan masa depan yang melindungi hak pengembalaan rusa.”

Persetujuan itu juga memberikan kompensasi kepada orang Sami – termasuk perkongsian hasil yang dihasilkan – bersama dengan kawasan baru untuk penggembalaan musim sejuk dan hibah $473,000 untuk memperkukuh budaya orang Sami.

Pengerusi Parlimen Sami beranggotakan 39 kerusi, Silje Karine Mutoka, berkata “terdapat sebab untuk percaya bahawa pelanggaran hak asasi manusia telah diakhiri, dan perjanjian itu meletakkan asas bagi pelanggaran hak asasi manusia untuk diperbaiki.”

Perdana Menteri Jonas Gahr Støre berkata “negara mesti belajar daripada kes ini dan memastikan pelanggaran tidak berlaku lagi. Ini berkaitan dengan dialog yang lebih baik.”

Pada Oktober 2021, Mahkamah Agung membuat keputusan bahawa pembinaan turbin telah melanggar hak orang Sami, yang telah menggunakan tanah itu selama berabad-abad.

Sejak keputusan itu, aktivis orang Sami telah menunjuk perasaan berulang kali terhadap operasi ladang angin berterusan dan menyatakan peralihan ke tenaga hijau tidak sepatutnya datang dengan mengorbankan hak orang Asli.

Pada Jun, mereka menunjuk perasaan di luar pejabat Perdana Menteri Gahr Støre. Mereka menduduki Kementerian Petroleum dan Tenaga selama empat hari pada bulan Februari dan kemudian menghalang pintu masuk ke 10 kementerian.

Ladang itu terletak di daerah Fosen di pusat Norway, kira-kira 280 batu di utara ibu negara Oslo.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.