Perdana Menteri Sweden akan melawat DC untuk secara rasmi menyertai NATO walaupun amaran dari Rusia

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Sweden Tobias Billstrom akan melawat Washington pada hari Rabu, kata kerajaan, di mana mereka dijangka akan menyelesaikan proses menyertai NATO.

Sweden akan segera menjadi ahli NATO ke-32 apabila mendepositkan dokumentasi rasmi, menandakan berakhirnya 200 tahun di mana Stockholm mengelakkan pakatan tentera dan mengambil sikap berkecuali pada masa perang.

Jurucakap Kristersson enggan memberikan sebarang butiran selain kenyataan ringkas kerajaan.

Selepas tahun-tahun memperingatkan Sweden dan Finland supaya tidak menyertai , serangan Rusia ke atas Ukraine telah mencapai apa yang Presiden Vladimir Putin cuba elakkan – pengembangan pakatan, pemimpin Barat telah berkata.

Sebagai ahli NATO, Sweden, dengan kapal selam terkini dan jet pejuang Gripen, akan menjadi pautan penting antara Atlantik dan negara-negara Baltik pada masa krisis.

Ia akan mendapat manfaat daripada di mana serangan ke atas sesebuah ahli dianggap sebagai serangan ke atas semua.

Rusia berkata ia akan mengambil tindakan balas tentera-teknikal dan lain-lain berhubung keahlian NATO Sweden.

Permohonan Sweden, dibuat bersama jiran Finland pada Mei 2022, telah ditangguhkan oleh Turki dan Hungary.

Turki memberikan kelulusannya pada Januari dan pada Selasa ketua negara Hungary mengikutinya, membersihkan halangan terakhir kepada keahlian Sweden.

Hungary dijangka akan menyerahkan dokumen terakhir kepada pentadbiran AS pada Khamis, kata agensi berita Sweden TT, tanpa memberikan sebarang sumber.

Sweden perlu menunggu sehingga itu berlaku sebelum dapat menyelesaikan formaliti keahlian NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.