NATO dan Kesatuan Eropah gesa negara-negara G7 perkukuh pertahanan udara untuk Ukraine dan perluas sekatan terhadap Iran

(SeaPRwire) –   CAPRI, Itali (AP) — Pihak-pihak tertinggi NATO dan EU mendesak menteri-menteri luar negara dari negara-negara perindustrian terkemuka pada hari Khamis untuk mengambil langkah-langkah cepat dan konkrit untuk menyediakan lebih sistem pertahanan udara dan artileri ke Ukraine, dengan memberi amaran bahawa kelewatan berterusan boleh miringkan perang ke pihak Moscow.

dan Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell menyampaikan ucapan kepada mesyuarat menteri-menteri luar negara Kumpulan G7 yang bertemu di pulau resort Itali Capri. Perang Rusia terhadap Ukraine dan ketegangan yang meningkat di Timur Tengah atas serangan Iran yang belum pernah berlaku sebelum ini terhadap Israel pada hujung minggu telah menjadi agenda utama pertemuan itu.

Tanpa lebih sistem pertahanan udara peluru berpandu Patriot untuk melindungi daripada serangan Rusia, “sistem elektrik Ukraine akan dimusnahkan. Dan tiada negara boleh berperang tanpa mempunyai elektrik di rumah, di kilang, di barisan hadapan,” kata Borrell kepada wartawan di tepi acara itu.

Stoltenberg menyambut tanda-tanda bahawa Kongres AS mungkin segera mengundi pakej bantuan $61 bilion untuk Ukraine, kebanyakannya akan pergi untuk membeli senjata dan peluru dari pembuat pertahanan AS. Dan beliau menyambut pledjan kewangan baru-baru ini dari Belanda dan Denmark serta penghantaran sistem peluru berpandu Patriot baru Jerman yang diumumkan baru-baru ini.

Tetapi beliau berkata sokongan jangka panjang dan mampan lebih diperlukan untuk menyelaraskan tindak balas Ukraine secara lebih baik dalam jangka masa panjang.

“Terdapat keperluan segera, kritikal untuk lebih pertahanan udara,” kata Stoltenberg, dengan menambahkan bahawa peluru artileri juga diperlukan. “Kita tidak boleh terus berada dalam situasi di mana Rusia melebihi Ukraine, dalam cara mereka sekarang. Orang Rusia menembak dan menembak, dan Ukraine mempunyai sumber terhad yang terhad untuk menembak balik. Jadi Ukraine memerlukan lebih, dan itulah mesej segera dan penting saya kepada semua sekutu.”

Menteri Luar Negara Itali Antonio Tajani membuka sesi kerja pertama dengan memanggil untuk sanksi baru terhadap Iran atas serangan akhir minggu dan bantuan konkrit untuk Ukraine. “Jika Ukraine kalah, (Presiden Rusia Vladimir) Putin tidak akan duduk di meja rundingan damai,” amaran Tajani.

Perjumpaan Capri menteri-menteri luar negara teratas dari Britain, Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun dan Amerika Syarikat menyelaraskan dengan usaha diplomasi serantau lain menghantar mesej yang sama. Pada hari Rabu, pemimpin EU bertemu di Brussels bersumpah untuk meningkatkan sanksi terhadap Iran untuk menargetkan penghantaran drone dan peluru berpandunya kepada wakil-wakil di Gaza, Yaman dan Lubnan.

Amerika Syarikat dan Britain pula mengumumkan hari Khamis mereka mengenakan satu pusingan sanksi baru terhadap Iran, dengan AS menargetkan individu dan entiti yang menghasilkan enjin yang menggerakkan drone dan terlibat dalam pengeluaran keluli. Langkah Britain terbaru menargetkan beberapa organisasi tentera Iran, individu dan entiti terlibat dalam industri drone dan peluru berpandu Iran.

Borrell berkata rejim sanksi EU sedia ada akan diperkukuh dan diperluaskan untuk menghukum Tehran dan membantu mencegah serangan masa depan terhadap Israel. Pada masa yang sama, katanya, Israel perlu mengamalkan keterbatasan diri.

“Saya tak mahu melebih-lebihkan tetapi kita berada di tepi perang, perang serantau di Timur Tengah, yang akan menghantar gegaran ke seluruh dunia, dan khususnya ke Eropah,” beliau memperingatkan. “Jadi hentikanlah.”

Menteri Luar Negara Jerman Annalena Baerbock berkata Iran perlu dikecualikan “kerana, tentu saha, terdapat tindak balas kepada insiden tanpa sebelumnya ini, tetapi tidak boleh ada eskalasi lanjut di rantau ini,” menurut agensi berita Jerman dpa.

Berkenaan Ukraine, Menteri Luar Negara Dmytro Kuleba, yang dijemput ke Capri sebagai tetamu, menekankan keperluan negaranya untuk sokongan tentera penting, termasuk artileri, peluru, dan sistem pertahanan udara ketika Rusia mara di barisan hadapan.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada Jerman atas penyediaan bateri Patriot baru kepada Ukraine, yang diumumkan pada hujung minggu, tetapi mendesak Kongres AS segera meluluskan pakej pembiayaan.

“Jadi kita akan bekerja di sini pada peringkat menteri untuk memastikan sekutu lain menghantar sistem pertahanan udara kepada Ukraine. Kerana ia penting sekali,” kata Kuleba.

Presiden Joe Biden berkata pada hari Rabu beliau menyokong cadangan daripada Speaker Dewan, Mike Johnson, untuk menyediakan kira-kira $61 bilion bantuan untuk Ukraine, menandakan sokongan bipartisan untuk pakej pembiayaan berisiko tinggi itu.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken berkata beliau berharap pembiayaan AS akan diluluskan tetapi kata sekutu lain perlu meningkatkan usaha.

“Dalam masa ini, ia penting bagi semua kawan dan penyokong Ukraine memaksimumkan usaha untuk menyediakan apa yang diperlukan Ukraine untuk terus mempertahankan diri dengan berkesan terhadap agresi Rusia ini,” kata Blinken selepas bertemu Kuleba.

“Jika Putin dibenarkan berjalan dengan bebas, kita tahu beliau tidak akan berhenti di Ukraine dan kita boleh meramalkan dengan selamat bahawa agresinya akan berterusan,” kata Blinken. “Penyerang lain di seluruh dunia akan ambil perhatian dan melepaskan agresi mereka sendiri. Dan kita akan mempunyai dunia konflik, bukan dunia aman dan selamat.”

Borrell berkata Eropah tidak boleh bergantung semata-mata kepada Washington untuk membantu Ukraine mempertahankan dirinya.

“Keputusan konkrit perlu diambil untuk menghantar kepada Ukraine lebih pertahanan udara,” katanya. “Kita mempunyai Patriots, kita mempunyai sistem anti-peluru berpandu. Kita perlu mengambil mereka dari khemah kita di mana mereka hanya sebagai langkah berjaga-jaga, dan menghantar ke Ukraine di mana perang bergegar. Dan saya pasti kita akan melakukannya, tetapi perlu dilakukan dengan cepat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.