Menteri Australia menekankan ‘hubungan baik’ dengan India, mengelak dakwaan perisik India yang dibuang

(SeaPRwire) –   Menteri kanan kerajaan Australia mengatakan Rabu bahawa hubungan bilateral adalah baik dan telah berkembang dalam tahun-tahun kebelakangan ini, tetapi enggan memberi komen mengenai laporan bahawa dua mata-mata India diam-diam dipulangkan dari Australia empat tahun lalu.

Bendahari Jim Chalmers ditanya semasa temu bual televisyen sama ada India boleh dianggap kawan Australia selepas media berita Australia dan The Washington Post melaporkan pengusiran senyap dua ahli perisikan itu.

Chalmers memberitahu Australian Broadcasting Corp., “Saya tidak mahu terlibat dalam isu-isu operasi sedemikian.”

“Kami mempunyai hubungan yang baik dengan India dan dengan negara-negara lain di rantau ini, ia adalah hubungan ekonomi yang penting, ia telah menjadi lebih rapat dalam tahun-tahun kebelakangan ini kerana usaha di kedua-dua belah pihak, dan ini adalah perkara yang baik,” kata Chalmers.

Perdana Menteri Anthony Albanese dan Menteri Luar Negeri Penny Wong mengelak soalan Rabu di persidangan akhbar mengenai pengintipan India, menggunakan garis panduan kerajaan bahawa mereka tidak mengulas mengenai perkara perisikan.

India adalah rakan perdagangan yang semakin penting, yang sedang berusaha mengurangkan kebergantungan ekonominya ke atas China.

India dan Australia juga sedang membangunkan hubungan ketenteraan yang lebih rapat sebagai ahli dialog keselamatan Quad yang juga merangkumi Amerika Syarikat dan Jepun.

Kerajaan Parti Buruh yang berkuasa sekarang tidak berkuasa ketika Agensi Perisikan Keselamatan Australia, agensi perisikan domestik utama negara itu, mengeluarkan dua mata-mata tersebut.

Pengarah ASIO Mike Burgess menggariskan aktiviti apa yang digambarkannya sebagai “sarang mata-mata” semasa ucapan awam pada tahun 2021. Tetapi beliau tidak mendedahkan negara di sebalik pengintipan itu.

Kebanyakan pemerhati menduga China atau Rusia.

The Washington Post, Sydney Morning Herald dan Australian Broadcasting Corp semuanya mengutip pegawai keselamatan tanpa nama yang mengenal pasti mata-mata itu sebagai ahli agensi perisikan luar negeri India, Research and Analysis Wing.

Mata-mata itu menargetkan hubungan dengan bekas dan semasa politikus dan sebuah pasukan polis negeri, kata Burgess. Mereka juga memantau diaspora negara itu di Australia dan memperoleh maklumat sulit mengenai hubungan perdagangan Australia.

Mereka meminta seorang pegawai awam untuk memberikan maklumat mengenai protokol keselamatan di sebuah lapangan terbang utama Australia dan merekrut seorang pegawai dengan kelulusan keselamatan untuk mengakses butiran sensitif mengenai teknologi pertahanan, kata Burgess.

Burgess dan ASIO enggan mengatakan sama ada India adalah .

Suruhanjaya Tinggi India di Australia tidak memberi respon terhadap permintaan komen Rabu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.