Mexico City cuba untuk mengurangkan kes seorang pembunuh bersiri yang disyaki menyimpan tulang wanita di biliknya

(SeaPRwire) –   pembantu pendakwaan cuba untuk meminimumkan kes seorang suspek pembunuh bersiri yang menyimpan tulang wanita dan gergaji di biliknya, dan seolah-olah menargetkan wanita sepanjang lebih daripada satu dasawarsa.

Ketua pendakwa bandar menyatakan sisa enam wanita dijumpai di bilik sewaan suspek, “bukan 20 seperti laporan tidak berasas yang dicadangkan.”

Pendakwa bandar Ulises Lara menekankan bahawa hanya tiga daripada jenayahnya berlaku semasa pentadbiran semasa, yang mengambil alih pada akhir 2018. Beliau berkata yang lain kelihatan berlaku pada 2012, 2015 dan 2018, bermakna pembunuh itu terlepas selama sekurang-kurangnya 12 tahun.

Lara mengecam laporan bahawa semua jenayah berlaku pada 2023 dan 2024 — semasa penggal , yang kini bertanding untuk presiden — sebagai “sama sekali palsu dan tidak berasas.”

Dan Lara mendakwa pembunuh itu secara praktikal tidak dapat dihentikan kerana “dia tidak menunjukkan tanda-tanda tingkah laku keganasan atau agresif dalam kehidupan sehariannya.”

Lara tidak menyatakan sifat sisa yang dijumpai dalam pencarian bilik sewa suspek minggu lepas, tetapi media tempatan melaporkan mereka adalah tengkorak. Di bawah undang-undang Mexico, suspek hanya boleh dikenali dengan nama pertamanya, “Miguel.” Media tempatan melaporkan beliau bekerja sebagai ahli kimia.

Penyiasat juga mendapati noda darah, tulang, gergaji, telefon bimbit dan kad pengenalan wanita hilang, serta “bahan biologi” lain di bilik. Lara berkata lima daripada kad pengenalan itu milik wanita yang telah dikesan hidup, tetapi tidak menyatakan berapa banyak yang milik wanita yang masih hilang atau antara yang mati.

Minggu lepas, Lara berkata penyiasat juga mendapati “siri nota buku yang mungkin benar-benar penceritaan tindakan yang dilakukan Miguel terhadap mangsa-mangsa beliau.”

Lara menolak kritikan bahawa pihak berkuasa Mexico City biasanya tidak berusaha menyiasat kes wanita hilang sehingga mayat mereka berkumpul, dengan menyatakan bilangan pembunuhan wanita dilaporkan telah berkurangan.

Tetapi suspek dalam kes ini tidak ditangkap sehingga dia memecah masuk ke apartmen jiran untuk membunuh mangsa ketujuhnya minggu lepas, terganggu dan meninggalkan saksi yang terselamat.

Menurut pendakwa, suspek kelihatannya menunggu seorang wanita secara ringkas meninggalkan apartmennya minggu lepas dan kemudian bergegas masuk dan menyalak dan mencekik anak perempuannya berusia 17 tahun.

Ibu itu kembali dan melihatnya meninggalkan, tetapi dia menyayat lehernya dan melarikan diri. Ibu itu terselamat tetapi anak perempuannya tidak.

Oleh kerana suspek tinggal berhampiran tempat kejadian jenayah, dia dengan cepat dikenal pasti dan ditangkap.

Suspek itu ditahan untuk perbicaraan atas tuduhan pembunuhan dan cubaan pembunuhan, kedua-duanya berkaitan dengan mangsa terbarunya.

Tanpa dana, latihan atau profesionalisme yang sepatutnya, pendakwa di ibu negara Mexico secara rutin gagal menghentikan pembunuh sehingga mayat mereka berkumpul begitu tinggi sehingga hampir tidak dapat dielakkan.

Pada 2021, seorang di sebuah pinggir bandar Mexico City hanya ditangkap selepas tahun didakwa melakukan jenayah — 19 mayat ditemui dipotong-potong dan dikubur di rumahnya — kerana identiti mangsa terakhir yang dipotong-potong: isteri seorang komander polis.

Pada 2018, seorang pembunuh bersiri di Mexico City yang bertanggungjawab atas kematian sekurang-kurangnya 10 wanita hanya ditangkap selepas dia ditemui mendorong mayat dipotong-potong di jalanan dalam kereta bayi. Dia membuang kebanyakan mayat mangsa di tapak kosong.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.