Mahkamah Romania membuat keputusan bahawa perbicaraan Andrew Tate atas tuduhan rogol dan perdagangan manusia boleh bermula

(SeaPRwire) –   Sebuah mahkamah di Romania pada Jumaat memutuskan bahawa perbicaraan boleh bermula dalam kes pengaruh Andrew Tate, yang dituduh melakukan perdagangan manusia, rogol dan membentuk kumpulan jenayah untuk mengeksploitasi wanita secara seksual.

Tribunal Bucharest memutuskan bahawa fail kes pendakwaan terhadap Tate memenuhi kriteria undang-undang tetapi tidak menetapkan tarikh untuk perbicaraan bermula. Penyokong Tate, Mateea Petrescu, berkata rayuan telah diajukan terhadap keputusan itu.

Tate, 37, telah ditangkap pada Disember 2022 berhampiran Bucharest bersama adiknya, Tristan Tate, dan dua wanita Romania. Pendakwa Romania secara rasmi menuduh keempat-empat orang itu pada Jun tahun lepas. Mereka menafikan tuduhan itu.

“Keputusan yang dikeluarkan oleh hakim majlis perbicaraan awal tidak mempunyai asas undang-undang dan alasan,” kata Eugen Vidineac, salah seorang peguam kepada adik-beradik itu selepas keputusan itu. “Kami telah mengemukakan rayuan yang kuat kerana kami percaya keputusan itu tidak sah.”

Sebelum keputusan mahkamah Jumaat, kes itu telah dibincangkan selama berbulan-bulan dalam peringkat majlis perbicaraan awal, satu proses di mana para defendan boleh mencabar keterangan dan fail kes pendakwaan.

“Kami mengulangi kepercayaan kami terhadap keadilan hujah-hujah yang kami kemukakan semasa perbicaraan awal dan dalam memorandum mengenai kesahihan siasatan jenayah,” kata Ioan Gliga, peguam lain untuk adik-beradik Tate. “Walaupun mereka tidak menerima perhatian yang perlu dalam perbicaraan awal, kami yakin panel hakim rayuan mahkamah akan menyokong kami.”

Andrew Tate, yang telah mengumpulkan 9.1 juta pengikut di platform media sosial X, sebelum ini Twitter, telah berulang kali mendakwa bahawa pendakwa di Romania tidak mempunyai bukti terhadapnya dan terdapat konspirasi politik untuk menyekatnya.

Tate sebelum ini telah dilarang daripada pelbagai platform media sosial terkemuka kerana menyatakan pandangan misoginis dan ucapan benci. Kedua-dua adik-beradik Tate adalah warganegara ganda British-Amerika Syarikat.

Bulan lepas, Tribunal Bucharest memanjangkan sekatan geografi terhadap Tate, bekas peninju profesional, dengan menetapkan bahawa beliau tidak boleh meninggalkan negara. Tate telah meminta supaya beliau dibenarkan bepergian di dalam Kesatuan Eropah dengan kelulusan terlebih dahulu daripada seorang hakim.

Selepas penangkapan adik-beradik Tate, mereka ditahan selama tiga bulan sebelum dipindahkan ke tahanan rumah. Mereka kemudian dibataskan ke Wilayah Perbandaran Bucharest dan Daerah berhampiran Ilfov, tetapi kini boleh bepergian bebas di seluruh Romania.

Juga bulan lepas, adik-beradik Tate muncul di Mahkamah Rayuan Bucharest dalam kes berasingan, selepas pihak berkuasa British mengeluarkan waran tangkap atas dakwaan keganasan seksual dalam kes UK yang bertarikh 2012-2015.

Mahkamah rayuan memberi permohonan United Kingdom untuk ekstradisi adik-beradik Tate ke UK, tetapi hanya selepas proses undang-undang di Romania selesai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.