Mahkamah India lanjutkan tahanan pemimpin pembangkang selama 4 hari lagi

(SeaPRwire) –   Mahkamah India pada Khamis memanjangkan tahanan ketua pembangkang selama empat hari lagi selepas penangkapannya minggu lepas memicu protes, kerana negara itu bersiap untuk pilihan raya umum yang bermula bulan depan.

Arvind Kejriwal, pegawai terpilih tertinggi New Delhi dan salah seorang politikus paling berpengaruh negara itu sedekad lepas, ditangkap oleh Jabatan Penegakan Enforcement pada 21 Mac. Agensi itu, dikawal oleh kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi, menuduh parti Kejriwal dan menterinya menerima 1 bilion rupee (12 juta dolar AS) rasuah daripada kontraktor arak hampir dua tahun dahulu.

Aam Aadmi Party, atau Parti Rakyat Biasa, telah menafikan tuduhan itu dan berkata Kejriwal akan kekal ketuanya kerana berjuang kes itu di mahkamah.

Di mahkamah pada Khamis, Kejriwal memanggil penangkapannya “konspirasi politik.” Parti politiknya adalah sebahagian daripada pakatan luas pembangkang, yang merupakan penantang utama kepada Parti Janata Bharatiya Modi di pilihan raya akan datang.

Ratusan penyokong Kejriwal telah mengadakan protes sejak dia ditangkap oleh Jabatan Penegakan, agensi persekutuan yang menyiasat kesalahan ekonomi, pada Jumaat.

Agensi itu menuduh Kejriwal sebagai “penggerak utama dan konspirator kunci” dalam kes rasuah arak. Kejriwal telah menafikan tuduhan itu dan menuduh jabatan itu “memanipulasi agensi penyiasatan untuk tujuan politik.”

Kes Kejriwal telah mendominasi berita di India menjelang pilihan raya umum, yang bermula 19 April. Parti-parti pembangkang India mengatakan kerajaan salah guna kuasanya untuk mengganggu dan melemahkan lawan politiknya, menunjuk kepada siri serbuan, penangkapan dan siasatan rasuah terhadap tokoh-tokoh pembangkang utama. Sementara itu, beberapa siasatan terhadap bekas pemimpin pembangkang yang kemudian melompat ke BJP telah ditangguhkan.

BJP menafikan menargetkan pembangkang dan berkata agensi penguatkuasaan bertindak secara bebas.

Penangkapan Kejriwal merupakan satu lagi kegagalan untuk pakatan itu, dan berlaku selepas parti pembangkang utama India, Congress menuduh kerajaan minggu lepas membekukan akaun banknya dalam pertikaian cukai untuk melemahkan parti itu. Tokoh-tokoh pembangkang telah mengutuk tindakan itu sebagai tidak demokratik dan menuduh parti Modi salah guna agensi untuk melemahkan mereka.

Mathew Miller minggu ini berkata Washington mengikuti kes Kejriwal.

“Kami juga sedar aduan Parti Congress bahawa pihak berkuasa cukai telah membekukan beberapa akaun bank mereka dengan cara yang akan menyukarkan mereka berkempen dengan berkesan dalam pilihan raya akan datang,” kata Miller, tambahnya Amerika Syarikat menggalakkan proses undang-undang yang adil dan telus bagi setiap isu ini.

Pegawai India membantah komen itu pada Rabu dan memanggil seorang pegawai kanan dari kedutaan AS di New Delhi. Jurucakap Kementerian Luar Negeri India berkata Khamis komen dari Jabatan Negara tidak wajar.

“Di India, proses undang-undang hanya didorong oleh kedaulatan undang-undang. Sesiapa yang mempunyai etos serupa, terutamanya demokrasi sekutu, tidak sepatutnya mempunyai kesukaran memahami hakikat ini,” kata Randhir Jaiswal kepada wartawan.

New Delhi juga memanggil seorang pegawai kanan dari Kedutaan Jerman pada hujung minggu lepas selepas jurucakap Kementerian Luar Jerman berkata mereka mengikuti kes Kejriwal dan bahawa ketua pembangkang berhak kepada proses undang-undang yang adil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.