Mahkamah Belanda perintah pihak berkuasa untuk mengawal pencemaran bunyi di lapangan terbang Amsterdam

(SeaPRwire) –   Kerajaan telah secara sistematik meletakkan kepentingan sektor penerbangan di atas mereka yang tinggal berhampiran Lapangan Terbang Amsterdam Schiphol, salah satu hab penerbangan sibuk di Eropah, menurut keputusan mahkamah Belanda Rabu, dengan mengatakan bahawa perlakuan terhadap penduduk tempatan adalah pelanggaran konvensyen hak asasi manusia Eropah.

“Negara telah sentiasa mementingkan ‘fungsi hab’ dan pertumbuhan Schiphol,” kata Mahkamah Daerah The Hague sambil memerintah pihak berkuasa untuk berbuat lebih untuk mengawal pencemaran bunyi.

Keputusan mahkamah adalah perkembangan terbaru dalam usaha jangka panjang untuk mengawal pencemaran bunyi dan gangguan di pinggir bandar Amsterdam. Pada akhir tahun lalu, kerajaan membatalkan rancangan untuk mengawal penerbangan berikutan bantahan dari negara seperti Amerika Syarikat dan amaran bahawa langkah itu boleh melanggar undang-undang Eropah dan perjanjian penerbangan.

“Keputusan hakim jelas: perhatian lebih perlu diberikan kepada penduduk tempatan dan pengurangan pencemaran bunyi. Itu sudah janji kerajaan, dan kami akan mempelajari keputusan itu,” kata kementerian infrastruktur dan air dalam respon bertulis.

Institut kesihatan awam negara menganggarkan kira-kira 259,000 orang di Belanda mengalami “gangguan serius” daripada pesawat terbang di atas negara yang padat penduduknya.

Keputusan mahkamah Rabu memerintah kerajaan untuk menguatkuasakan undang-undang dan peraturan pencemaran bunyi secara wajar dalam masa setahun dan memberikan “perlindungan undang-undang yang praktikal dan berkesan untuk semua orang yang mengalami kesulitan serius atau gangguan tidur akibat lalu lintas udara ke dan dari Schiphol.”

Pertubuhan yang membawa kes, yang dipanggil Hak untuk Perlindungan daripada Gangguan Pesawat, menyambut keputusan itu.

“Mahkamah menetapkan bahawa negara tidak menimbang kepentingan dengan betul: kepentingan ekonomi sentiasa menjadi pusat, penduduk tempatan berada pada kedudukan terendah. Ini tidak lagi dibenarkan,” katanya sambil menambah bahawa kumpulan dan peguamnya “sangat puas” dengan keputusan itu.

Schiphol berkata dalam kenyataan bahawa ia sedang berusaha untuk mengurangkan pencemaran bunyi.

“Seperti penduduk tempatan ini, kami mahu mengurangkan gangguan bunyi. Pada masa yang sama, kami mahu Belanda terus terhubung dengan dunia luar, tetapi lebih senyap, lebih bersih dan lebih baik,” kata lapangan terbang itu dalam kenyataan bertulis.

Antara langkah yang dicadangkan lapangan terbang ialah menutup pada waktu malam dan melarang pesawat yang paling berisik.

“Ini akan menyebabkan pengurangan bilangan orang yang mengalami gangguan bunyi. Secara singkat, penting untuk mempunyai undang-undang yang memberi kejelasan kepada kedua-dua penduduk tempatan dan sektor penerbangan. Itu juga keputusan hakim hari ini,” tambah Schiphol.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.