Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Eropah bimbang undang-undang keselamatan baru Hong Kong boleh mengancam hak asasi manusia

(SeaPRwire) –   Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan undang-undang keselamatan negara Hong Kong yang baru itu sangat membimbangkan dan boleh merosakkan kebebasan asas di Hong Kong.

“Ia membimbangkan bahawa undang-undang berkonsekuensi besar ini dipercepatkan melalui perundangan melalui proses yang dipercepat, walaupun kebimbangan serius telah dikemukakan tentang ketidakserasian banyak peruntukannya dengan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa,” kata Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia Volker Turk dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Selasa.

Komentar itu datang pada hari yang sama ahli undangan Hong Kong sebulat suara meluluskan undang-undang baru itu hanya dua minggu selepas ia pertama kali diperkenalkan, mempercepatkan pemberlakuan utama undang-undang yang kritik mengatakan lebih terancam kebebasan bandar.

Paket itu, dikenali sebagai Artikel 23, menghukum kesalahan termasuk pengkhianatan, sabotaj, hasutan, pencurian rahsia negara, campur tangan luar dan pengintipan dengan hukuman berjangka beberapa tahun hingga seumur hidup.

Undang-undang ini mengikuti undang-undang keselamatan negara Cina yang diluluskan pada tahun 2020 selepas protes jalanan ganas setahun sebelumnya.

Sejak undang-undang itu dilaksanakan, puluhan aktivis pro-demokrasi telah dipenjara dan undang-undang itu juga menyebabkan sanksi dari Amerika Syarikat, termasuk terhadap Ketua Eksekutif John Lee dan pegawai kerajaan kanan lain.

Kenyataan Turk menyatakan bahawa peruntukan yang didefinisikan secara meluas dan kabur dalam rang undang-undang itu boleh menyebabkan “pengkriminalan satu lingkupan tingkah laku yang dilindungi di bawah undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, termasuk kebebasan bersuara, perhimpunan aman dan hak untuk menerima dan mempersembahkan maklumat.”

Bagi ia diluluskan tanpa “proses mendalam perbincangan dan perundingan bermakna” adalah langkah mundur bagi perlindungan hak asasi di Hong Kong, katanya.

Kesatuan Eropah berkata dalam kenyataan berasingan pada Selasa ia bimbang tentang “impak potensi” undang-undang itu terhadap “hak dan kebebasan rakyat Hong Kong” dan undang-undang itu berpotensi untuk “mempengaruhi secara signifikan” kerja pejabat Kesatuan Eropah di Hong Kong serta organisasi dan syarikat di Hong Kong.

“Ini juga menimbulkan persoalan tentang daya tarikan jangka panjang Hong Kong sebagai pusat perniagaan antarabangsa,” katanya.

Ia menyeru kawasan pentadbiran khas itu untuk menguatkan keyakinan dalam “taraf autonomi tinggi” yang diberikan di bawah formula “satu negara, dua sistem” yang dibuat ketika Hong Kong diserahkan semula dari Britain kepada kawalan China pada tahun 1997.

Britain berkata undang-undang itu akan memberi kesan reputasi Hong Kong sebagai bandar antarabangsa yang menghormati kedaulatan undang-undang, mempunyai institusi bebas dan melindungi kebebasan rakyatnya.

China pada hari Rabu menolak “tuduhan tanpa asas” tentang undang-undang Artikel 23, menurut kenyataan oleh kedutaannya di Britain.

Pejabat Hal Ehwal Hong Kong dan Makau Negara China berkata undang-undang itu akan “menjamin kemakmuran dan kestabilan Hong Kong” serta melindungi kepentingan pelabur luar, demokrasi dan kebebasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.