Mahkamah Belanda mengukuhkan 17 dalam perbicaraan terkenal mengenai kumpulan samseng berbahaya, termasuk bekas buruan paling dikehendaki

(SeaPRwire) –   Mahkamah Belanda telah menghukum 17 orang suspek pada Selasa dalam perbicaraan bersejarah kumpulan dunia bawah tanah yang merancang siri pembunuhan. Hakim mengenakan hukuman penjara seumur hidup ke atas tiga orang daripada mereka, termasuk “ketua tidak dipertikaikan” kumpulan itu, Ridouan Taghi, yang pernah menjadi buruan paling dikehendaki di Belanda.

Perbicaraan itu dan tiga kes pembunuhan lagi yang berkaitan dengan kes itu telah menarik minat dan mengejutkan Belanda, mendedahkan realiti maut industri dadah yang dibakar wang di negara itu.

Taghi dan beberapa tertuduh lain tidak hadir pada hari terakhir perbicaraan mereka di mahkamah yang ketat dijaga di pinggir bandar ibu negara Belanda. Pegawai polis bersenjata berat yang memakai perisai badan, topi dan topeng ski mengawal jalan-jalan di sekitar mahkamah ketika kereta membawa sesetengah tertuduh memasuki tempat letak kereta bawah tanah untuk pendengaran itu.

Mahkamah menghukum Taghi dalam lima kes pembunuhan dan menamakannya sebagai “ketua tidak dipertikaikan” satu “organisasi pembunuhan”.

“Dia memutuskan siapa yang akan dibunuh dan tidak mengambil belas kasihan kepada sesiapa,” kata hakim ketua. “Jumlah penderitaan yang disebabkan oleh Taghi kepada mangsa dan keluarga mereka hampir tidak dapat dibayangkan.”

Mahkamah memutuskan bahawa Taghi juga menggunakan keganasan melampau untuk menakut-nakutkan musuh dan saksi berpotensi polis.

“Dengan melakukannya dia mencegah orang bekerjasama dengan polis. Ketakutan sedemikian mempunyai kesan gangguan terhadap masyarakat,” kata hakim ketua. Pegawai mahkamah meminta media untuk tidak mengenal pasti hakim dengan nama atas alasan keselamatan.

Adik seorang saksi utama, dikenali sebagai Nabil B., peguamnya dan seorang wartawan yang bertindak sebagai orang kepercayaan saksi itu semuanya dibunuh dalam hampir enam tahun sejak perbicaraan dibuka.

Peguam Derk Wiersum ditembak di luar rumahnya di Amsterdam pada 18 September 2019. Dua orang telah disabitkan kesalahan membunuh dalam pembunuhan itu.

Wartawan Peter R. de Vries juga ditembak di Amsterdam ketika beliau berjalan ke keretanya dari studio televisyen pada 6 Julai 2021. Beliau meninggal dunia sembilan hari kemudian akibat kecederaannya. Pendakwaan telah memohon hukuman penjara seumur hidup untuk tiga daripada suspek dalam pembunuhan itu.

Pembunuhan itu memberikan sudut gelap yang hitam pekat kepada perbicaraan yang sudah gelap,” kata hakim ketua kepada dewan yang penuh.

Hakim itu meratapi bahawa De Vries “tidak akan duduk lagi di bangku media” di mahkamah itu.

Raja Willem-Alexander Belanda menamakan penembakan De Vries sebagai “serangan ke atas jurnalisme, batu asas negara berperlembagaan kita dan oleh itu juga serangan ke atas kedaulatan undang-undang.”

Taghi adalah salah seorang lelaki paling dikehendaki di Belanda sehingga beliau ditangkap di Dubai pada 2019 dan diterbangkan pulang untuk menghadapi perbicaraan. Beliau dan tertuduh lain didakwa terlibat dalam enam kes pembunuhan dan empat kes cubaan pembunuhan.

Jabatan Perkhidmatan Awam mendakwa bahawa tertuduh adalah sebahagian daripada “organisasi pembunuhan tanpa belas kasihan sama sekali, yang dengan ceroboh dan acuh tak acuh membunuh orang.” Mereka berkata kesan daripada beberapa pembunuhan itu “tidak sahaja dirasai oleh waris terdekat, tetapi juga mempunyai kesan sekunder lebih luas dalam masyarakat.”

Peguam untuk suspek telah meminta pembebasan mereka. Mahkamah menolak hujah pertahanan bahawa perbicaraan itu tidak adil dan bahawa suspek sudah diputuskan bersalah dalam pendapat awam.

Mahkamah memutuskan bahawa keterangan daripada Nabil B. boleh dipercayai dan boleh digunakan sebagai bukti. Saksi itu sendiri juga menghadapi perbicaraan dan dihukum 10 tahun penjara, hukumannya dikurangkan kerana kerjasama. Suspek lain menerima hukuman berjangkauan antara penjara seumur hidup hingga kurang daripada dua tahun di belakang bar.

Hakim menyatakan keterangan saksi itu membawa kepada penghukuman dalam kes-kes yang sebaliknya tidak akan diselesaikan.

Tetapi selepas memberinya hukuman ringan, hakim ketua menambah bahawa “dia akan terpaksa hidup dengan realiti bahawa anda akan sentiasa perlu memandang ke belakang bahu anda.”

Mahkamah juga menerima mesej telefon yang didekripsi sebagai bukti dalam penghakiman mereka. Peguam untuk suspek telah mendakwa bahawa bukti itu tidak boleh digunakan dalam perbicaraan.

Penghukuman dan hukuman itu boleh didengar rayuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.