Zelenskyy kata ‘Trump tidak tahu Putin,’ diktator Rusia akan ‘tidak pernah berhenti’

(SeaPRwire) –   Tidak berfikir bekas Presiden Donald Trump sepenuhnya memahami konflik yang berterusan di Eropah Timur.

Zelenskyy bertindak balas kepada bekas presiden semasa wawancara Ahad dengan wartawan Kaitlan Collins dari CNN.

“Saya fikir Donald Trump tidak mengenali Putin,” kata Zelenskyy dalam temubual itu. “Saya tahu beliau bertemu […] tetapi beliau tidak pernah berjuang dengan Putin.

“[Tentera Amerika Syarikat] tidak pernah berjuang dengan tentera Rusia. Tidak pernah […] Saya mempunyai pemahaman yang lebih baik,” beliau teruskan. “Saya tidak fikir beliau memahami bahawa Putin tidak akan berhenti.”

Trump telah mendakwa beliau akan mampu mengakhiri dalam “24 jam” jika dipilih semula, tetapi tidak menawarkan pandangan jelas mengenai perjanjian damai.

Beliau telah mengekalkan pendirian ini selama lebih setahun, enggan memberi jawapan jelas mengenai bagaimana beliau mahu menyelesaikan pertikaian kedaulatan kecuali bahawa beliau akan memaksa Zelenskyy dan Presiden Rusia Vladimir Putin untuk “membuat perjanjian.”

“Jika Donald Trump tidak mengetahui siapa yang akan disokongnya, Ukraine atau Rusia, saya fikir beliau akan menghadapi cabaran dengan masyarakatnya kerana, menyokong Rusia bermakna menentang rakyat Amerika,” kata Zelenskyy pada Ahad.

Walau bagaimanapun, Zelenskyy tidak menjawab soalan siapa yang lebih disukainya untuk memenangi pilihan raya presiden akan datang – Trump atau – dengan menyatakan ia bukan tempatnya untuk mempunyai pendapat.

“Keputusan siapa akan menjadi presiden adalah keputusan masyarakat anda,” kata Zelenskyy kepada Collins.

Zelenskyy telah menjemput untuk melawat Ukraine bagi mendapat gambaran langsung mengenai serangan dan perjuangan berterusan negaranya untuk mengekalkan tentera Rusia.

Bekas presiden belum menerima tawaran itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.