Kremlin menafikan tuduhan pembunuhan Navalny sebagai ‘tidak berasas dan kasar’

(SeaPRwire) –   Rusia menafikan teori meluas bahawa Presiden Vladimir Putin bertanggungjawab atas kematian pemimpin pembangkang Alexei Navalny.

Berikutan kematiannya, isteri Navalny, jurucakap dan kawan-kawannya semua menegaskan bahawa kematian aktivis itu di penjara Rusia adalah .

“Mereka secara pengecut dan jahat menyembunyikan mayatnya, enggan memberikannya kepada ibunya dan berbohong dengan menyedihkan sambil menunggu jejak” racun hilang, Yulia Navalnaya mendakwa dalam sidang akhbar Isnin.

Kremlin membalas tuduhan-tuduhan ini dan lain-lain semasa sidang akhbar Selasa.

“Tentu sahaja, ini adalah tuduhan yang sepenuhnya tidak berasas dan kasar terhadap ketua negara Rusia,” kata , mengikut terjemahan dari Moscow Times.

Beliau menambah, “Tetapi mengambil kira bahawa Yulia Navalnaya baru sahaja menjanda beberapa hari lalu, saya tidak akan mengulas.”

Navalnaya kemudian menanggapi komen Kremlin, dengan berkata, “Saya tidak peduli bagaimana setiausaha akhbar seorang pembunuh mengulas perkataan saya.”

Apabila ditanya oleh wartawan untuk ulasan tentang banyak tangkapan yang dilaporkan di , Peskov mengelak.

“Agensi penguatkuasaan undang-undang bertindak mengikut undang-undang,” katanya kepada media.

Pegawai penjara berkata Navalny, 47, pergi berjalan pada Jumaat sebelum tidak selesa. Beliau kemudian tidak sedarkan diri dan , mereka mendakwa.

Presiden Biden berkata berikutan berita kematian Navalny bahawa “tiada keraguan” ia adalah “akibat sesuatu yang Putin dan anak buahnya lakukan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.