Korea Utara menutup lagi beberapa kedutaan disebabkan isu kewangan yang disyaki

(SeaPRwire) –   menutup lebih kedutaan di Afrika dan Asia Selatan — terkini dalam siri misi diplomatik yang baru-baru ini ditutup.

Diktator itu dan Republik Demokratik Congo dijangka akan menghentikan operasi, mengikut laporan.

Ini mengikuti penutupan misi diplomatik ke Dhaka minggu lepas dan lebih sebulan pengumuman serupa.

Penutupan kedutaan di Republik Angola dan Uganda juga diumumkan bulan ini melalui media berita negara Rodong Sinmun dan Suara Korea.

Kehadiran Korea Utara di Hong Kong, Nepal, dan Sepanyol juga telah dikurangkan.

telah meragui bahawa persaraan pelbagai duta diplomatik Korea Utara menunjukkan kekurangan sumber kewangan dan keberkesanan sekatan antarabangsa yang semakin meningkat.

“Gelombang tindakan kelihatan menunjukkan bahawa ia tidak lagi praktikal bagi Korea Utara untuk mengekalkan misi diplomatik kerana usaha mereka untuk memperoleh mata wang asing telah tersekat disebabkan sekatan yang diperketatkan,” kata seorang pegawai kementerian kepada Agensi Berita Yonhap.

Ahli dalaman lama melaporkan bahawa di luar negara tidak disokong kewangan oleh Pyongyang.

Sebaliknya, misi asing bertanggungjawab untuk mencipta sumber pendapatan mereka sendiri – seringkali haram – dan menghantar wang balik kepada rejim, menurut beberapa pakar.

telah menjadi lebih terlibat dengan sekutu secara sejarah komunisnya dalam bulan-bulan kebelakangan ini.

Negara penyepi itu berjaya melancarkan satelit pengintip tentera bulan ini selepas dua kegagalan terdahulu, dengan banyak pemerhati antarabangsa menyumbang kejayaan itu kepada kolaborasi Rusia yang didokumenkan.

Kim Jong Un bertemu dengan para diplomat Cina pada Julai, di mana berkata, “Tidak kira bagaimana badai antarabangsa berubah, memelihara, mengkukuhkan dan membangunkan hubungan antara China dan Korea Utara akan sentiasa menjadi dasar arah Cina Komunis dan kerajaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.