Pekerja hospital yang bersanggama dengan lebih 100 mayat selama 15 tahun tidak dikesan disebabkan ‘kegagalan’ yang serius

(SeaPRwire) –   Seorang juruteknik elektrik yang telah bersama lebih daripada 100 mayat selama 15 tahun tanpa dikesan kerana kegagalan ‘serius’ dalam ‘pengurusan, tadbir urus, peraturan dan proses, dan kekurangan rasa ingin tahu yang berterusan’.

David Fuller, yang kemudiannya disabitkan dengan pembunuhan, akhirnya mempunyai siri nekrofilianya didedahkan pada tahun 2020 apabila DNA untuk mengaitkannya dengan pembunuhan 1987 terhadap dua wanita. Semasa siasatan, mereka juga menemui jutaan imej penyalahgunaan seksual di rumahnya. Imej-imej ini termasuk video beliau bersama mayat wanita dan gadis di bilik mayat di dua hospital di mana beliau bekerja di tenggara England.

“Kesalahan yang dilakukan oleh David Fuller benar-benar mengejutkan,” laporan yang diluluskan kerajaan British itu berkata. “Walau bagaimanapun, kegagalan pengurusan, tadbir urus, peraturan dan proses, dan kekurangan rasa ingin tahu yang berterusan, semuanya telah menyumbang kepada penciptaan persekitaran di mana beliau dapat menyalahgunakan.”

Fuller, 69, kini menjalani hukuman penjara seumur hidup tanpa peluang pembebasan selepas dia mengaku bersalah terhadap dua tuduhan pembunuhan Wendy Knell, 25, dan Caroline Pierce, 20, pada tahun 1987 di bandar Tunbridge Wells. Beliau juga menjalani hukuman penjara selama 12 tahun selepas mengaku terhadap puluhan kes nekrofilia.

Fuller melakukan 140 pelanggaran terhadap sekurang-kurangnya 101 wanita dan gadis – yang termuda berusia 9 tahun dan yang tertua berusia 100 tahun – antara tahun 2005 dan 2020, laporan itu mendapati. Setiap kes mempunyai bukti fotografi atau video yang ditandakan masa, menurut laporan itu.

Penuntut kes berkata tahap nekrofilia belum pernah dilihat pada skala sedemikian sebelum ini di mahkamah British dan satu siasatan dilancarkan untuk mencari bagaimana Fuller dapat melakukannya selama begitu lama – dan untuk mencegah penyalahgunaan sedemikian daripada berulang lagi.

Fuller berani melakukan jenayahnya dengan mengambil risiko semasa waktu bekerja apabila pekerja lain berada di bilik mayat, laporan itu berkata. Siasatan itu menyatakan ia tidak dapat menentukan bagaimana beliau dapat melakukan penyalahgunaan itu semasa waktu bekerja tanpa dikesan.

“Ini bukan hanya kisah seorang penyelia kejuruteraan elektrik yang tidak bertanggungjawab. Mangsa-mangsa David Fuller dan ahli keluarga mereka berulang kali dikhianati oleh mereka semua, dari semua peringkat yang tugasnya untuk melindungi dan merawat mereka,” laporan itu mendapati.

Siasatan itu akhirnya mendapati bahawa Fuller mempunyai rekod jenayah sebagai penceroboh yang tidak pernah dilaporkan dalam kertas kerja. Beliau kemudiannya diterima bekerja di Hospital Kent dan Sussex yang kini ditutup pada tahun 1989, dua tahun selepas membunuh Knell dan Pierce. Jenayah-jenayah itu tidak terlerai selama 33 tahun, tempoh di mana beliau bekerja di Hospital Tunbridge Wells, di Pembury.

Jonathan Michael, bekas ketua eksekutif NHS yang memimpin siasatan itu, akhirnya mengesyorkan pemasangan kamera litar tertutup di bilik mayat dan bilik bedah mayat, dan agar pekerja bukan mortuari dan kontraktor ditemani ke bilik mayat oleh anggota staf lain.

Beberapa ahli keluarga mangsa yang ditemuramah oleh siasatan tetapi tidak dikenal pasti dalam laporan itu berkata mereka terkejut apabila mengetahui apa yang berlaku kepada orang tersayang mereka.

Seorang janda berkata kenangan isterinya kini dicemari dengan fikiran apa yang dilakukan Fuller ke atas jasadnya selepas kematiannya. Dan, beliau tidak dapat menceritakan perkara itu kepada ahli keluarganya.

“Kesannya ke atas keluargaku tidak wujud, kerana mereka tidak mengetahuinya,” kata lelaki itu. “Ia secara dasarnya merampas 25 tahun kenangan bahagia saya. … Apa-apa yang mengingatkan saya kepada isteri saya juga mengingatkan saya kepada apa yang dilakukan David Fuller kepadanya.”

Miles Scott, yang menjadi ketua eksekutif Amanah Hospital dan Hospital Tunbridge Wells NHS pada tahun 2018, berkata dalam kenyataan beliau “sangat menyesal atas kesakitan dan kesedihan” ahli keluarga mangsa-mangsa Fuller. Beliau juga berjanji untuk melaksanakan 17 perubahan yang disyorkan untuk mencegah pelanggaran sedemikian pada masa hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.