Korea Selatan mendesak Majlis Keselamatan PBB memecahkan kesunyian mengenai ancaman peluru berpandu Korea Utara yang semakin meningkat

(SeaPRwire) –   menyeru Majlis Keselamatan PBB “untuk mengakhiri kesunyian” mengenai ujian peluru berpandu yang semakin meningkat oleh Korea Utara.

“Ini adalah soalan besar,” Duta Korea Selatan ke PBB, Hwang Joonkook, memberitahu wartawan selepas mesyuarat tertutup kecemasan majlis itu mengenai ujian peluru berpandu balistik pertama Korea Utara pada tahun 2024 pada Ahad. Korea Selatan kini menyandang jawatan selama dua tahun di majlis itu.

Majlis Keselamatan mengenakan sanksi selepas ujian letupan nuklear pertama Korea Utara pada tahun 2006 dan mengetatkan lagi dalam jumlah 10 resolusi yang cuba – sehingga kini dengan tidak berjaya – untuk memotong dana dan mengehadkan program nuklear dan peluru berpandunya.

Resolusi sanksi terakhir diluluskan oleh majlis itu pada tahun 2017. China dan Rusia menggunakan hak veto terhadap resolusi yang disokong Amerika Syarikat pada Mei 2022 yang akan mengenakan sanksi baru atas siri pelancaran peluru berpandu antara benua. Sejak itu, dua anggota tetap majlis yang mempunyai hak veto itu telah menghalang sebarang tindakan majlis, termasuk kenyataan media.

Ujian peluru berpandu Korea Utara yang semakin meningkat dan melanggar sanksi PBB yang sedia ada – lima ICBM, lebih daripada 25 peluru berpandu balistik dan tiga pelancaran satelit menggunakan teknologi peluru berpandu balistik pada tahun 2023 – disertai ancaman baru dari pemimpin Korea Utara Kim Jong Un telah meningkatkan ketegangan serantau ke tahap tertinggi dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada Isnin, Kim mengisytiharkan Korea Utara akan meninggalkan komitmen untuk penyatuan aman dengan Korea Selatan dan memerintahkan penulisan semula perlembagaannya untuk menghapuskan idea kenegaraan bersama antara negara-negara yang terbahagi oleh perang. Beliau berkata orang Korea Selatan adalah “orang suruhan kelas atas” Amerika Syarikat yang obses dengan konfrontasi, dan mengulangi ancaman bahawa Korea Utara akan memusnahkan Korea Selatan dengan senjata nuklearnya jika dicabar.

Sebelum mesyuarat majlis pada Khamis, Timbalan Duta Amerika Syarikat, Robert Wood, berkata provokasi Kim “amat membimbangkan.”

Beliau berkata 15 ahli majlis perlu diingatkan bahawa Korea Utara melanggar sanksi dan kewajipannya kepada majlis, “dan kita perlu mendesak mereka mematuhi kewajipan itu, dan bagi semua ahli Majlis Keselamatan untuk menguatkuasakan resolusi itu.”

Sebaliknya, Duta China ke PBB, Zhang Jun, negara yang merupakan sekutu rapat Korea Utara, menyeru semua pihak yang terlibat di Semenanjung Korea untuk kekal tenang dan mengelakkan tindakan yang boleh meningkatkan ketegangan lebih lagi.

Dalam mesej jelas ditujukan kepada Amerika Syarikat dan Korea Selatan, Zhang menyatakan harapan bahawa walaupun perhatian terutamanya kepada Korea Utara, “negara-negara lain juga bertanggungjawab untuk mengelakkan peningkatan ketegangan lebih lanjut.”

Duta Perancis ke PBB, Nicolas De Riviere, memberitahu wartawan bahawa tindakan Korea Utara “semakin buruk dan buruk”, dengan pelancaran peluru berpandu balistik berkala, pengayaan uranium yang berterusan, dan kemajuan program nuklearnya.

“Semua orang tertumpu kepada pelancaran peluru berpandu, tetapi saya fikir ancaman terbesar adalah program nuklear mereka yang terus berkembang sekali lagi,” kata De Riviere.

Dan beliau menyeru ia “malu” membeli “barang tentera” dari Korea Utara yang digunakan di Ukraine. “Ini benar-benar buruk,” katanya.

Hwang Korea Selatan berkata semua 15 ahli Majlis itu bimbang bahawa retorik dan tindakan Korea Utara “semakin serius dan serius.”

Tetapi bagaimana untuk mengakhiri kesunyian dan ketidakbertindakan majlis?

“Kita akan membincangkan dan memikirkannya, dan bagaimana untuk maju ke hadapan,” katanya. “Ini adalah soalan besar.”

Berkenaan pengabaian Korea Utara terhadap penyatuan aman, Hwang menyeru ia “perubahan besar” dalam retorik, tindakan dan dasar mereka. “Dasar nuklear sangat, sangat membimbangkan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.