Tanah runtuh membunuh 10 orang, termasuk 5 kanak-kanak, kata pegawai

(SeaPRwire) –   Satu tanah runtuh yang dipicu oleh beberapa hari hujan lebat menenggelamkan sebuah rumah di mana orang-orang sedang mengadakan doa Kristian di , membunuh sekurang-kurangnya 10 orang, termasuk lima kanak-kanak, pegawai berkata Jumaat.

Dua orang cedera, dan sekurang-kurangnya satu lagi penduduk kampung masih hilang berikutan tanah runtuh di sebuah kampung gunung yang terpencil di bandar penambangan emas Monkayo di wilayah Davao de Oro, Ednar Dayanghirang, ketua wilayah Pejabat Pertahanan Awam kerajaan, berkata.

Tiga lagi mayat dijumpai Jumaat, selepas pencarian ditangguhkan pada pertengahan petang Khamis kerana risiko tanah runtuh lagi.

“Mereka sedang berdoa di rumah apabila tanah runtuh,” kata Dayanghirang kepada The Associated Press malam Khamis. “Ini menyedihkan tetapi ia realiti di tanah.”

Orang yang tinggal berhampiran kampung telah diperintahkan untuk berpindah kerana takut lebih tanah runtuh dan lumpur kerana hujan sesekali, Datuk Bandar Monkayo Manuel Zamora berkata.

Hari-hari hujan lebat membanjiri kampung rendah dan mengusir lebih daripada 36,000 orang di Davao de Oro dan tiga wilayah lain, Pejabat Pertahanan Awam berkata. Cuaca mula berjelas Jumaat di sesetengah kawasan.

Hujan dipicu apa yang peramal tempatan panggil garis geser, satu titik di mana udara sejuk dan panas bertemu. Sekurang-kurangnya 20 ribut melanda arkipelago Filipina setiap tahun, terutamanya semasa musim hujan yang bermula pada Jun.

Pada 2013, Taufan Haiyan, antara yang paling kuat melanda rekod, meninggalkan lebih daripada 7,300 orang mati atau hilang, meratakan kampung-kampung keseluruhan, membawa kapal ke darat dan mengusir lebih daripada 5 juta orang di Filipina tengah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.