Kenya menunggu kelulusan parlimen untuk mengerah pasukan anti-geng yang disokong PBB ke Haiti

Ahli parlimen Kenya berkata pada hari Rabu bahawa kelulusan parlimen diperlukan sebelum pengerahan polis ke misi pengaman PBB yang diketuai Kenya di Haiti untuk memerangi keganasan geng yang diluluskan oleh Majlis Keselamatan PBB minggu ini.

Ahli parlimen pembangkang Anthony Oluoch memberitahu sesi dewan rendah Parlimen bahawa syarat-syarat bagi pengerahan asing tidak dipenuhi di bawah Akta Polis Negara.

Beliau juga berkata bahawa keperluan keselamatan negara “sepatutnya mengambil keutamaan pertama sebelum apa-apa komitmen asing,” merujuk kepada serangan dalaman oleh kumpulan ekstremis berasaskan Afrika Timur al-Shabab, yang mempunyai pautan kepada al-Qaeda.

Ahli parlimen yang lain, Junet Mohamed, berkata perkara itu perlu dibentangkan di Parlimen untuk kelulusan “sebelum mana-mana pegawai polis meninggalkan negara ini” untuk apa yang dipanggilnya sebagai “misi berbahaya,” merujuk kepada ketidakpengalaman pegawai polis Kenya dalam memerangi jenayah tempatan.

Misi pengaman PBB yang diketuai Kenya ke Haiti diluluskan dalam Resolusi Majlis Keselamatan PBB pada hari Isnin, dan Presiden Kenya William Ruto berjanji “tidak akan gagal rakyat Haiti.”

Presiden AS Joe Biden pada hari Rabu mengucapkan terima kasih kepada Ruto kerana “menjawab panggilan Haiti untuk berkhidmat sebagai negara utama misi Sokongan Keselamatan Multinasional (MSS),” menurut bacaan daripada panggilan mereka.

Perlembagaan Kenya menyatakan bahawa kelulusan parlimen mesti dicari sebelum pengerahan pasukan kebangsaan dan misi pengaman sebelum ini oleh tentera telah tertakluk kepada kelulusan ini. Tetapi tidak jelas sama ada pengerahan pegawai polis ini boleh ditakrifkan sebagai pasukan kebangsaan.

Pengerusi jawatankuasa pertahanan dewan kebangsaan, ahli parlimen Nelson Koech, memberitahu The Associated Press dalam temu bual telefon bahawa perkara itu mungkin akan dibentangkan kepada jawatankuasa bersama yang merangkumi jawatankuasa keselamatan kebangsaan sebelum dibawa ke parlimen untuk kelulusan.

Beliau berkata bahawa polis Kenya kompeten dan boleh mengendalikan misi itu kerana “situasi di Haiti bukan perang, tetapi keganasan geng.”

Koech berkata keperluan keselamatan dalaman negara tidak sepatutnya menghalangnya daripada menyumbang kepada misi pengaman sejagat dan adalah “betul secara moral” untuk membantu memulihkan keamanan di Haiti.

Ketua majoriti, Kimani Ichung’wah, berkata negara itu sepatutnya “bertindak sebagai sebahagian daripada masyarakat bangsa-bangsa” kerana Haiti memerlukannya sekarang dan mungkin Kenya pada masa depan.

Misi yang diketuai Kenya akan menjadi kali pertama dalam hampir 20 tahun bahawa pasukan akan dikerah ke Haiti. Misi PBB 2004 berakhir pada tahun 2017.

Misi akan datang yang akan diketuai oleh Kenya, dengan Jamaica, Bahamas dan Antigua dan Barbuda juga berjanji untuk menyumbang anggota. Misi bukan PBB ini akan disemak selepas sembilan bulan dan dibiayai oleh sumbangan sukarela, dengan AS berjanji sehingga $200 juta.

Menteri Luar Kenya Alfred Mutua pada hari Isnin berkata pengerahan itu akan berlaku “dalam masa yang singkat.”

Sebelum ini, Mutua telah berkata Kenya sedang menunggu undian di Majlis Keselamatan tetapi perancangan logistik sedang dijalankan dan pegawai utama Kenya sedang mengambil pelajaran bahasa Perancis untuk menjembatani jurang bahasa antara rakyat Kenya dan Haiti.