Pihak berkuasa Republik Dominika menyiasat 6 bayi baru lahir mati ditemui di pintu masuk tanah perkuburan

Pihak berkuasa di Republik Dominica berkata pada hari Rabu bahawa siasatan sedang dijalankan selepas mayat enam bayi baru lahir dibuang di pintu masuk sebuah tanah perkuburan di ibu negara, Santo Domingo.

Empat orang perempuan dan dua orang lelaki masih mempunyai tag hospital di sekitar kaki dan pergelangan tangan mereka dan tiada tanda-tanda keganasan, kata pemeriksa perubatan Dr. Angi Vicioso, yang berada di tempat kejadian.

Beliau berkata bayi-bayi itu dilahirkan pada tarikh yang berbeza dan sesetengahnya lahir mati dan yang lain meninggal dunia beberapa jam selepas dilahirkan, menurut pemeriksaan di tempat kejadian.

Satu mayat ditemui tanpa penutup, dan lima lagi berada dalam beg plastik, kata Fausto Ortiz, ketua keselamatan untuk pejabat datuk bandar Santo Domingo Este.

Kad pengenalan di tempat kejadian dikaitkan dengan unit neonatal Hospital Bandar Juan Bosch, yang terletak berhampiran tanah perkuburan, pihak berkuasa berkata.

Marilelda Reyes, pengarah hospital itu, berkata mayat enam bayi baru lahir telah dihantar pada hari Selasa ke Funeral Home La Popular untuk pengebumian yang sewajarnya. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa belum mengesahkan sama ada mayat-mayat itu sama dengan yang ditemui pada hari Rabu berhampiran tanah perkuburan.

Seorang lelaki yang menjawab telefon di rumah pengebumian pada hari Rabu memperkenalkan dirinya hanya sebagai Misael dan enggan mengenal pasti pemilik syarikat itu. Dia juga enggan memberi komen, hanya mengatakan bahawa siasatan sedang dijalankan untuk menentukan sama ada apa yang berlaku adalah tanggungjawab rumah pengebumian atau penjaga-penjaga di tanah perkuburan.