Kapal perang Tentera Laut Amerika Syarikat melayari Selat Taiwan mencetuskan tindak balas berapi-api dari China: ‘Masalah dan provokasi’

(SeaPRwire) –   Kerajaan China menuduh Amerika Syarikat menyebabkan “masalah dan provokasi” dalam kenyataan pada hari Khamis selepas menghantar kapal perang melalui Selat Taiwan yang sensitif.

“Kapal perang dan pesawat tentera laut Amerika Syarikat telah menyebabkan masalah dan provokasi di pintu China, dan melakukan aktiviti berskala besar, berfrekuensi tinggi di perairan dan ruang udara di sekitar China,” kata jurucakap Kementerian Pertahanan Kolonel Wu Qian kepada wartawan dalam brifing bulanan.

Komentar itu datang selepas USS John Finn melalui laluan di Selat Taiwan buat kali pertama sejak Taiwan menjadi tuan rumah . Tentera Laut Amerika Syarikat mempertahankan tindakan itu dengan mengatakan laluan kapal perusak itu “melebihi laut wilayah mana-mana negara pantai.”

Wu berkata tindak balas China dalam mengusir kapal itu adalah “dibenarkan, munasabah, profesional dan terkawal.”

Jurucakap Kementerian Pertahanan berkata China akan “terus menganjurkan operasi tentera berkaitan” di dan sekitar Selat Taiwan.

China secara rasminya mendakwa Taiwan, yang diperintah secara demokratik dan beroperasi secara autonomi, berada dalam kedaulatannya. Amerika Syarikat dan kebanyakan negara lain mengiktiraf dasar “Satu China” ini dan secara rasmi bersetuju bahawa Taiwan adalah sebahagian daripada China.

Dalam pilihan raya presiden terbaru pulau itu, dua calon terkemuka menawarkan idea yang bersaing tentang bagaimana Taiwan harus berhubung dengan China daratan. Rakyat Taiwan memilih William Lai, yang berkempen untuk menjaga jarak dari Beijing, pada bulan Januari. Presiden terpilih akan dilantik pada bulan Mei.

Semasa brifing, Wu juga menuduh Filipina “menjejaskan kedaulatan China dan membuat provokasi di ” dalam cubaan untuk menguatkuasakan pembinaan di Kepulauan Spratly yang dipertikaikan. Jurucakap itu juga berkata Manilla “bekerjasama dengan kuasa luar.”

China juga menafikan memberikan sebarang senjata atau peralatan kepada . Tentera Israel menuduh China terlibat selepas ia mendakwa menemui militan Hamas menggunakan senjata buatan China di Jalur Gaza.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.