Calon presiden Rusia yang anti-perang mengumpulkan 150K tandatangan untuk mendukung kampanye

(SeaPRwire) –   Calon bebas anti-perang untuk telah berjaya mengumpulkan puluhan ribu tandatangan, lebih daripada yang diperlukan untuk layak bagi pilihan raya akan datang.

Calon Parti Inisiatif Awam Boris Nadezhdin melaporkan 158,000 tandatangan menyokong kempennya — 58,000 lebih daripada 100,000 tandatangan yang diperlukan untuk layak, mengikut laporan dari media Rusia.

Nadezhdin mengumumkan pencapaian penting ini pada Selasa, dengan menyatakan bahawa jumlah tandatangan tambahan yang besar adalah bertujuan untuk memastikan sebarang cubaan untuk mencari isu logistik dengan calonnya.

Kempen itu mendakwa angka 158,000 ini tidak termasuk tandatangan yang dikumpulkan daripada pengundi Rusia di luar negara. Tandatangan perlu diserahkan untuk tinjauan sebelum 31 Januari.

Nadezhdin kini menikmati peningkatan kepentingan disebabkan mesej anti-perang popularnya dan janjinya untuk menamatkan peperangan dengan Ukraine jika dipilih.

Walaupun Nadezhdin mengambil pilihan raya dengan serius, Kremlin kekal tidak bimbang.

Putin menyampaikan kertas pencalonannya kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat bulan lepas untuk pilihan raya 17 Mac, yang dijangka akan dimenanginya secara meluas. Pegawai perisikan terdahulu ini terus memegang kuasa politik yang besar dalam kerajaan dan institusi Rusia.

Calon Parti Liberal Demokratik Leonid Slutsky dan calon Parti Rakyat Baru Vladislav Davankov diluluskan untuk pilihan raya Mac oleh pegawai awal bulan ini.

Danankov kini berkhidmat sebagai timbalan pengerusi dewan negara — dewan perundangan bawahan Rusia. Slutsky pula merupakan ketua jawatankuasa hal ehwal luar negeri dewan negara.

Parti Komunis telah mendaftarkan calon Nikolai Kharitonov untuk bertanding dalam pilihan raya.

Walaupun sebenarnya saingan untuk kedudukan eksekutif tertinggi negara, Nikolai Kharitonov dari Parti Komunis, Slutsky dari Parti Nasionalis dan Davankov dari liberal-bercenderung secara umumnya dianggap sebagai pembangkang simbolik sahaja oleh para penganalisis.

Bukan semua individu yang mahu bertanding menentang Putin telah diberikan kelulusan untuk bertanding dalam pilihan raya.

— seorang politikus bebas yang mahu bertanding atas platform untuk menamatkan perang dengan Ukraine — telah ditolak permohonan pencalonannya sebulat suara oleh suruhanjaya pilihan raya negara pada Sabtu, yang menyatakan “pelbagai pelanggaran” dalam kertas yang diserahkannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.