Kanada merancang pengebumian negara untuk bekas Perdana Menteri Brian Mulroney

(SeaPRwire) –   TORONTO (AP) — Perdana Menteri berkata pada Jumaat bahawa negara akan mengadakan pengebumian negara untuk bekas Perdana Menteri Brian Mulroney, walaupun tiada tarikh yang diumumkan lagi.

Mulroney meninggal dunia pada Khamis. Beliau berusia 84 tahun.

Anak perempuan Mulroney, Caroline, berkata dalam kenyataan pada Khamis petang bahawa bapanya meninggal dunia dengan aman dikelilingi keluarganya. Mulroney meninggal di sebuah hospital di Florida selepas terjatuh di rumahnya di Palm Beach, Florida pada Khamis.

Keluarga Mulroney berkata pada musim panas lalu beliau semakin pulih setiap hari selepas prosedur jantung yang mengikuti rawatan kanser prostat awal 2023.

Bendera di Menara Keamanan di Parlimen di Ottawa dikibarkan separuh tiang untuk menghormatinya. Ahli Parlimen bersetuju pada Jumaat pagi untuk menangguhkan Parlimen untuk hari itu, dan menawarkan penghormatan kepada Mulroney pada 18 Mac.

Mulroney membina hubungan rapat dengan Amerika Syarikat melalui perjanjian perdagangan bebas yang meluas. Pemimpin parti Konservatif Progresif dari 1983 hingga 1993, Mulroney berkhidmat hampir satu dekad sebagai perdana menteri selepas pertama kali dipilih pada 1984.

Mulroney mempunyai persahabatan yang kekal dengan bekas Presiden Amerika Syarikat Ronald Reagan dan George H.W. Bush dan memberi ucapan penghormatan kedua-duanya ketika pengebumian mereka.

Reagan dan Mulroney menjadi kawan sebagai dua pemimpin negara semasa dasawarsa terakhir Perang Dingin. Tempoh sembilan tahun Mulroney di kuasa bertindih dengan empat tahun Bush.

Bekas Presiden George W. Bush menyatakan kesedihan atas kematian Mulroney dan memberi kredit kepadanya kerana membantu mengakhiri Perang Dingin.

Dalam kenyataan merujuk hubungan rapat pemimpin dengan bapanya, Bush menyitir kata-kata Mulroney ketika pengebumian Bush yang lebih tua: “Tetapi kapal terbaik adalah persahabatan, dan semoga mereka sentiasa berlayar.”

“Semoga kapalnya terus berlayar dalam angin yang baik dan laut yang tenang,” kata kenyataan dari Bush dan isterinya, Laura.

Adalah hubungan yang mesra Mulroney dengan rakan-rakannya di selatan yang membantu membangunkan perjanjian perdagangan bebas, pakatan yang sangat dipertikaikan ketika itu. Perjanjian perdagangan itu membawa kepada penyusunan semula kekal ekonomi Kanada dan peningkatan besar-besaran perdagangan antara utara dan selatan.

Fred Ryan, pengerusi lembaga yayasan dan institut Reagan, berkata dalam kenyataan bahawa Mulroney adalah salah seorang perdana menteri Kanada yang paling berpengaruh.

“Dunia telah kehilangan seorang penyokong kebebasan dan demokrasi yang sejati,” kata Ryan.

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa berkata Mulroney “memegang tempat khas dalam sejarah Afrika Selatan.”

“Semasa tempoh beliau, beliau bersuara menentang dasar aparteid, menggesa pemencilan ekonomi rejim dan mengambil pendirian apabila banyak dalam komuniti antarabangsa goyah,” kata Ramaphosa dalam kenyataan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.