Israel mengatakan PBB ‘menipu’ dunia atas kelewatan bantuan ke Gaza

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Pada lawatan ke Mesir minggu lepas, Setiausaha Agung PBB membuat perhentian di pintu sempadan antara negara Arab terpadat dengan Jalur Gaza yang dilanda peperangan. Di pintu sempadan Rafah, Guterres menggambarkan melihat “barisan panjang trak bantuan yang ditangguhkan menunggu untuk dibenarkan masuk ke Gaza.”

Sebaik sahaja itu, orang Israel menuduh pegawai tertinggi PBB itu “menipu” dan mencatat, sebaliknya, bahawa ia adalah PBB yang menangguhkan penghantaran bantuan kehidupan penting kepada orang yang dikatakan berada di ambang kelaparan di dalam enklaf Palestin itu.

“Sejak 7 Oktober, pemain dan agensi PBB telah memberitahu kebohongan selepas kebohongan tentang kekejaman Hamas dan usaha Israel untuk mengamalkan hak sahnya untuk mempertahankan diri,” Anne Bayefsky pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro dan presiden Suara Hak Asasi Manusia, memberitahu Digital.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, apabila imej kanak-kanak Gaza yang kebuluran muncul di saluran berita dan media sosial, agensi bantuan PBB dan pihak berkuasa Israel telah terkunci dalam pertempuran naratif yang pahit mengenai siapa yang bertanggungjawab menghalang penghantaran makanan, air dan ubatan daripada sampai kepada lebih daripada 2 juta orang awam di pelbagai bahagian Jalur itu.

Pegawai Israel menyatakan tiada had untuk jumlah bantuan yang boleh memasuki Jalur Gaza; PBB – dan agensi bantuannya – mengekalkan pandangan sebaliknya. Mereka mendakwa terdapat halangan yang disebabkan oleh prosedur penyaringan yang panjang dan jam operasi yang terhad, terutamanya di pintu sempadan Rafah, yang dikendalikan oleh Mesir, dan telah menekankan agar Israel membuka lebih banyak pintu masuk, terutamanya di utara.

“Kadar perlahan membenarkan lori melalui Rafah mencipta salah satu halangan, seperti juga memblokir kerja UNRWA di utara,” Farhan Aziz Haq, jurucakap Setiausaha Agung Guterres memberitahu Digital pada Isnin. Beliau merujuk kepada , yang memberi perkhidmatan kepada pelarian Palestin dan keluarga mereka di rantau itu tetapi yang telah dituduh bekerjasama dengan Hamas, kumpulan pengganas yang ditetapkan AS.

“Beberapa trak melalui tetapi tidak cukup banyak, pada masa di mana kita akan perlu membawa kira-kira 300 trak sehari untuk mengelakkan kelaparan,” katanya.

Tetapi Shimon Freedman, jurucakap media antarabangsa untuk COGAT, unit tentera Israel yang menyelaraskan antara Israel dan wilayah Palestin, mengulangi kepada Digital bahawa “Israel tidak meletakkan sebarang had untuk jumlah bantuan yang boleh memasuki Jalur Gaza.”

Beliau berkata bahawa dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Israel telah membuka laluan tambahan ke Gaza – termasuk laluan khas untuk mencapai mereka yang terperangkap di utara. Ia juga meningkatkan kakitangannya dan memperluaskan jam pemeriksaannya.

“Kami telah berusaha keras untuk memperbaiki keupayaan pemeriksaan kami supaya lebih banyak bantuan boleh sampai kepada mereka yang memerlukannya,” katanya, menekankan bahawa “sekarang, kami boleh memeriksa 44 trak sejam.”

“Masalahnya terletak pada keupayaan pengedaran organisasi antarabangsa,” tambah Freedman.

Berikutan posting di X oleh setiausaha agung tentang trak menunggu di Rafah, menunggu untuk dikumpul di sebelah Gaza sempadan Kerem Shalom dengan Israel.

Ahed Al-Hindi, felo senior di Pusat Komunikasi Keamanan, yang telah memantau situasi kemanusiaan di Gaza, berkata banyak aktivis Gaza yang beliau bercakap baru-baru ini “menyatakan kebimbangan tentang bagaimana bantuan kemanusiaan dari luar negara sedang dimanipulasi oleh Hamas.”

“Mereka memberitahuku bahawa Hamas mengedarkan bantuan secara terpilih kepada penyokong setia, menggunakannya sebagai tekanan politik, terutamanya di kawasan yang mengalami kekurangan makanan,” katanya. “Taktik ini membolehkan Hamas merekrut penyokong di kalangan keluarga yang terjejas oleh konflik – corak yang telah berlaku di kawasan lain yang dilanda peperangan seperti Syria dan Libya, di mana kumpulan Islamis radikal memanfaatkan bantuan antarabangsa untuk keuntungan politik dan tujuan perekrutan.”

“Orang Israel, berbeza dengan banyak negara Barat, memahami dengan baik taktik ini, kerana telah berurusan dengan kumpulan militan yang teratur selama dekad,” kata Al-Hindi. “Mereka memahami bagaimana bantuan PBB boleh dieksploitasikan untuk tujuan perekrutan, sama ada semasa masa perang atau damai.

“Kedua-dua naratif itu betul,” kata Shaul Bartal, penyelidik kanan di Pusat Pengajian Strategik Begin-Sadat di Universiti Bar Ilan berhampiran Tel Aviv.

“Terdapat cukup bantuan, tetapi terdapat kesukaran dalam pengedaran yang betul kerana Hamas menguasai sebahagian besar kawasan ini,” katanya, menambah, “UNRWA tidak berfungsi dengan baik kerana apa yang berlaku di atas tanah dan juga kerana sesetengah pekerjanya adalah ahli Hamas, jadi mereka membantu mereka.”

Bartal, yang juga telah mengikuti perkembangan di Gaza dengan rapat, juga mencatatkan bahawa di seluruh Jalur itu, kumpulan geng merompak bantuan untuk dijual di pasaran hitam dan pekerja bantuan, termasuk pemandu trak, terlalu takut untuk memasuki kawasan yang tidak berundang-undang. Beberapa pemandu, katanya, bahkan telah dibunuh ketika mengedarkan bantuan. Bulan lepas,

Bartal berkata agar bantuan itu diedarkan dengan betul, kuasa tempatan perlu terlibat secara langsung.

“Hanya ada dua kuasa tempatan yang mampu mengedarkan bantuan dengan berkesan – Hamas atau Israel,” katanya. “Jika Israel mahu memberi penduduk bantuan kemanusiaan, maka ia boleh melakukannya melalui tentera.”

Dalam sidang akhbar awal minggu ini, jurucakap IDF, Laksamana Muda Daniel Hagari, berkata penglibatan tentera dalam pengedaran bantuan kemanusiaan telah meningkat dalam minggu-minggu kebelakangan ini, walaupun pasukannya terus berperang dengan pengganas Hamas di dalam wilayah itu.

“Kami mengakui penderitaan rakyat Gaza,” kata Hagari kepada wartawan, menggambarkan bagaimana Israel telah meningkatkan usahanya dalam minggu-minggu kebelakangan ini, bekerjasama dengan AS, Mesir, Emiriah Arab Bersatu, dan organisasi antarabangsa lain, terutamanya Program Makanan Sedunia PBB, agensi bantuan PBB yang lain.

“Terdapat masalah di dalam Gaza dengan pengedaran kerana operatif Hamas sama ada mencuri makanan untuk keperluan mereka sendiri dan di kawasan yang tidak dikawalnya terdapat perompakan,” katanya.

“Masalah pengedaran adalah tanggungjawab organisasi antarabangsa – Tentera Darat IDF adalah sebahagian daripada penyelesaian,” kata Hagari. “Kami memahami tiada penyelesaian mudah dan itulah sebabnya kami memberi tumpuan kepada melimpahkan kawasan itu dengan bantuan kemanusiaan… Saya menggalakkan setiap organisasi antarabangsa yang mempunyai penyelesaian untuk masalah pengedaran bekerja sama dengan COGAT dan dengan Tentera Darat IDF.”

Hagari berkata dalam 10 hari terakhir, lebih daripada 1,522 trak telah memasuki Gaza membawa makanan, air dan peralatan perubatan, serta bahan binaan untuk perumahan dan perlindungan – menurut laman web COGAT lebih 500 trak memasuki pada Selasa dan Rabu. Selain itu, katanya Tentera Darat telah membuka beberapa jalan baru, termasuk di bahagian utara wilayah itu, dan sedang berfikir cara-cara baru dan kreatif untuk mencapai mereka yang memerlukan.

Bayefsky, pertubuhan yang, Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro, adalah pertubuhan bukan kerajaan yang diluluskan dengan PBB, berkesimpulan: “Dakwaan liar, sama sekali tidak boleh dipastikan tentang bilangan mangsa awam yang mati. Cerita panjang tentang penghantaran bantuan, tanpa kebenaran tentang pencurian Hamas dan tebusan Yahudi yang kelaparan. Senarai terus berlanjut. Sumber PBB secara amnya tidak dapat dipercayai kerana pemain PBB dari setiausaha agung ke bawah mengambil nombor, ‘fakta’ dan titik perbincangan mereka dari Hamas dan Pihak Berkuasa Palestin di Ramallah.”

Semasa sidang akhbar Isnin, jurucakap Kementerian Luar Negeri AS Matt Miller berkata tiada penilaian telah dibuat sama ada Israel melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa berhubung dengan penyediaan bantuan kemanusiaan ke Gaza.

“Itu kata, kami percaya terdapat banyak lagi yang boleh dilakukan untuk membenarkan bantuan kemanusiaan masuk, kedua-duanya melalui Kerem Shalom dan Rafah dan juga melalui pintu 96 yang dibuka minggu lepas, untuk membenarkan konvoi bergerak terus ke utara tanpa perlu melalui laluan Gaza yang agak berbahaya,” katanya, menambah terdapat lebih banyak lagi yang boleh dilakukan Israel berhubung dengan UNRWA dan agensi PBB lain yang bekerja untuk menyediakan bantuan di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.