Iran, Rusia dan Taliban antara tetamu di pameran senjata nominal Qatar yang bersekutu dengan AS

(SeaPRwire) –   Iran hadir di pameran senjata ini minggu lalu, memberikan platform berprofil tinggi kepada Tehran untuk mempamerkan keupayaan tentera mereka walaupun Doha terus mengesahkan perkongsian pertahanan dan strategik dengan Amerika Syarikat.

Negara Islam itu antara beberapa negara yang hadir yang bermusuhan dengan AS, menimbulkan kebimbangan Qatar boleh membantu musuh Amerika Syarikat memperkuat tentera. Tetapi seorang pakar berkata kepada Digital bahawa acara sebegini sering menyatukan kasih sayang aneh.

“Ia tidak menghairankan bahawa Qatar menjemput Iran, Rusia dan negara-negara lain. Saya malah dengar Taliban menghantar delegasi ke pameran pertahanan itu. Jadi, ini sebahagian besar tipikal bagi Qatar untuk terbuka kepada semua orang,” kata Matt McInnis, felo senior untuk Institut Kajian Perang, kepada Digital.

“Pada masa yang sama, ia tentu akan menguatkan kebimbangan oleh AS dan rakan-rakan lain tentang peranan Qatar yang bermain potensinya dalam memudahkan jualan senjata dan penyebaran senjata maju yang datang dari tempat seperti Iran dan Rusia,” tambah McInnis. “Saya fikir ini adalah sesuatu yang AS tidak berpuas hati, tetapi pada masa yang sama, ia agak sesuai dengan Qatar.”

Pameran Teknologi, Maritim dan Keupayaan Industri Pertahanan Doha Antarabangsa (DIMDEX) Qatar untuk tahun ini berlangsung dari 4 hingga 6 Mac dan termasuk delegasi VIP dari seluruh dunia. AS, Australia, United Kingdom, China, Perancis dan Jepun hanyalah beberapa pemain berat yang hadir minggu ini, mengikut laman web pameran itu.

Delegasi itu juga termasuk Rusia dan Iran, dan Iran mengambil satu langkah lagi dengan mempamerkan beberapa senjata baharu – drone, senapang, peluru berpandu dan sistem radar, termasuk drone Shahed-149, asalnya diperkenalkan pada 2021, mengikut Tasnim News Agency, sebuah saluran berkaitan dengan Pengawal Revolusi Islam Iran.

Yayasan Pertahanan Demokrasi (FDD) menekankan kehadiran Iran di pameran itu dan mendesak AS bekerja untuk menafikan akses sebegini ke mana-mana pameran senjata pada masa hadapan.

“Republik Islam Iran, negara pengganas terbesar di dunia dan rumah kepada arsenal peluru berpandu balistik terbesar di Timur Tengah, sedang berusaha menjual senjatanya ke seluruh dunia,” tulis FDD. “Washington harus bekerja untuk menafikan Iran akses ke pameran senjata dan menentang peranannya sebagai pembekal senjata.”

“Senjata yang dihasilkan di Iran tidak kekal di Iran,” . “Washington perlu memulakan usaha untuk menafikan Iran akses ke pameran senjata.”

McInnis mendakwa pegawai AS sudah memulakan perbualan tentang hubungan Amerika Syarikat dengan Qatar, yang juga mempunyai sambungan dengan Hamas yang digunakan untuk membantu rundingan pembebasan tebusan sejak serangan 7 Oktober di Israel, dan menyatakan bahawa Washington mempunyai sebahagian tanggungjawab dalam dinamik semasa.

“Hubungan yang Qatar ada dengan kumpulan seperti Hamas, dengan Iran dan yang lain akan datang di bawah lebih banyak siasatan dari Amerika Syarikat,” kata McInnis.

“Sebahagian daripada dasar kita dan dasar Israel sebenarnya, untuk mempunyai saluran kepada kumpulan-kumpulan ini melalui Qatar. Jadi, kita mengambil sebahagian tanggungjawab untuk ini. Jangkaan saya dan pemahaman saya ialah akan ada beberapa perbualan serius antara AS dan Qatar ketika kita mengekalkan pakatan kita, bahawa kita akan perlu jaminan keselamatan yang lebih besar tentang hubungan mereka dengan kumpulan, dengan negara seperti Iran dan kumpulan seperti Taliban.”

Media Timur Tengah Al-Monitor juga melaporkan Menteri Pertahanan Sementara Taliban Mawlawi Mohammad Yaqoob Mujahid menghadiri pameran itu dan merancang bertemu dengan pegawai pertahanan Qatar semasa acara itu.

Pameran itu berlaku pada masa yang sama AS dan Qatar bertemu dan mengesahkan semula komitmen untuk kerjasama keselamatan dan pertahanan dwihuruf. Kenyataan bersama mengikuti perjumpaan antara Setiausaha Negara AS Antony Blinken dan Perdana Menteri dan Menteri Luar Negeri Qatar Sheikh Mohammad bin Abdulrahman Al Thani menyentuh keutamaan kunci termasuk .

Kenyataan itu tidak membuat sebutan tentang Iran, walaupun ia menekankan perkongsian keselamatan yang kukuh dalam penentangan keganasan, yang menjanjikan untuk “membina kerjasama dan keupayaan yang lebih besar dalam penerbangan dan keselamatan sempadan, perkongsian maklumat, menentang ekstrimisme ganas dan memerangi keganasan serta pembiayaan keganasan.”

“Amerika Syarikat menyatakan penghargaannya terhadap koordinasi yang kuat antara kedua-dua negara,” kata kenyataan itu. “Untuk memperkukuh lagi kerjasama undang-undang dan penentangan keganasan dwihuruf, FBI AS dan Kementerian Dalam Negeri Qatar bersetuju untuk menandatangani Memorandum Persefahaman baru tentang perkongsian data biometrik.”

Tiada jawapan dari Jabatan Negara AS atau pegawai Qatar, termasuk Kementerian Luar Negeri, Kedutaan Qatar di Washington, D.C. dan Kedutaan AS di Qatar, terhadap permintaan Digital untuk komen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.