IDF melepaskan ulasan mengenai tembakan maut berhampiran konvoi bantuan di Gaza, mengatakan rakyat Palestin melepaskan tembakan pada ‘yang menimbulkan ancaman’

(SeaPRwire) –   melepaskan penemuan pada Jumaat daripada siasatan ke dalam tembakan maut berhampiran konvoi bantuan di Gaza.

Insiden itu dikatakan meninggalkan lebih daripada 100 orang maut dan lebih 760 cedera, mengikut Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas, yang tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam angkanya.

Panglima Komander Wilayah Selatan, Mejar Jeneral Yaron Finkelman, menyajikan penemuan kajian ke atas siri peristiwa tembakan kepada Ketua Turus Am Lt. Jeneral Herzi Halevi.

“Kajian arahan mendapati bahawa tentera IDF tidak menembak konvoi kemanusiaan, tetapi menembak beberapa orang yang disyaki menghampiri pasukan berhampiran dan membahayakan mereka,” kata IDF dalam pengeluaran penemuan itu.

Kajian itu mendakwa bahawa semasa lori itu bergerak ke pusat pengedaran di Gaza, berlaku kerumunan kira-kira 12,000 orang Palestin mengelilingi kenderaan dan mula merosakkan peralatan yang dihantar.

Penjarahan itu mencipta kekacauan dan menyebabkan “insiden kerosakan besar kepada orang awam,” yang termasuk orang dilanggar dan dilanggar oleh lori, mengikut IDF.

Semasa lori itu dikerumuni, IDF berkata terdapat puluhan orang Palestin maju ke arah tentera Israel berhampiran, yang “membahayakan pasukan sebenar.”

Tembakan amaran ditembak ke arah suspek – kenyataan yang IDF pertahankan sejak insiden itu – tetapi usaha itu tidak berjaya.

“Apabila suspek terus maju ke arah mereka, pasukan menembak dengan tepat ke arah beberapa suspek untuk menghapuskan ancaman,” mendapati kajian itu, mengikut IDF.

Penemuan kajian itu kekal konsisten dengan apa yang dikatakan IDF tentang tembakan maut itu sejak hari ia berlaku.

Mekanisme Penilaian dan Penilaian Fakta (FFAM) – kumpulan bebas bertanggungjawab untuk memeriksa apa yang berlaku semasa perang Israel menentang Hamas – terus menyiasat apa yang berlaku dan akan membentuk kesimpulan.

Selain melepaskan penemuan kajian itu, IDF berkata ia “meletakkan kepentingan besar kepada usaha kemanusiaan, dan berusaha keras untuk memudahkan bantuan kemanusiaan ke Gaza dan untuk memperbaiki mekanisme sedia ada.”

serangan di selatan Israel yang menyala perang berterusan membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menyebabkan penangkapan kira-kira 250 tebusan – sebahagian daripada mereka dibebaskan semasa perjanjian gencatan senjata sementara November.

Sejak melancarkan serangan ke atas Gaza berikutan serangan itu, Israel telah melarang masuk makanan, air, ubat-ubatan dan bekalan lain, kecuali aliran bantuan kecil memasuki selatan dari Rafah Mesir dan persimpangan Kerem Shalom Israel. Walaupun panggilan antarabangsa untuk membenarkan lebih bantuan, bilangan lori bekalan jauh kurang daripada 500 yang datang harian sebelum perang.

‘ Yonat Friling dan Bradford Betz menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.