Pencipta siri ‘Dragon Ball’, Akira Toriyama meninggal dunia pada usia 68 tahun

(SeaPRwire) –   Akira Toriyama, pencipta siri ‘Dragon Ball’, meninggal dunia pada usia 68 tahun

Akira Toriyama, pencipta manga Dragon Ball terlaris dan anime popular yang berpengaruh, telah meninggal dunia, menurut kenyataan akhbar studionya pada hari Jumaat. Dia berumur 68 tahun.

Siri manga Dragon Ball Toriyama, yang bermula pada tahun 1984, telah terjual jutaan naskhah di seluruh dunia dan telah diadaptasikan menjadi siri animasi, permainan video dan filem yang sangat popular.

Toriyama meninggal dunia pada 1 Mac akibat bekuan darah di otaknya, menurut kenyataan akhbar Bird Studio.

“Dia telah bekerja dengan penuh semangat dalam banyak projek, dan masih banyak yang dia ingin capai,” tulis studio tersebut.

Adaptasi TV baharu “Sand Land” Toriyama, sebuah kisah pengembaraan padang pasir yang dikeluarkan pada tahun 2000 dan kemudian diadaptasikan menjadi filem anime 2023, dijangka akan dikeluarkan di Disney+ pada musim bunga.

Ucapan takziah dan kesedihan daripada sesama pencipta dan peminat membanjiri media sosial.

Eiichiro Oda, pencipta manga popular “One Piece”, berkata kehadiran Toriyama seperti “pokok besar” bagi artis yang lebih muda.

“Dia menunjukkan kepada kita semua perkara yang boleh dilakukan oleh manga, impian untuk pergi ke dunia lain,” kata Oda dalam satu kenyataan. Kematiannya meninggalkan “lubang yang terlalu besar untuk diisi,” tambah Oda.

Bird Studio mengucapkan terima kasih kepada peminat atas sokongan selama lebih daripada 40 tahun. “Kami berharap agar dunia penciptaan Akira Toriyama yang unik akan terus disayangi oleh semua orang untuk masa yang lama akan datang.”

Dilahirkan di wilayah Aichi di tengah Jepun pada tahun 1955, Toriyama memulakan debut manganya pada tahun 1978 dengan komik pengembaraan “Wonder Island”, yang diterbitkan di majalah Weekly Shonen Jump. Siri Dr. Slump miliknya, yang bermula pada tahun 1980, adalah kejayaan besar pertamanya.

Ia menjadikannya seorang selebriti, namun Toriyama menghindari sorotan. Pada tahun 1982, dia memberitahu penyiaran publik Jepun NHK: “Saya hanya ingin terus menulis manga.”

Dragon Ball, kisah tentang seorang anak laki-laki bernama Son Goku dan pencariannya untuk tujuh bola ajaib yang dapat mengabulkan permintaan, telah terjual sebanyak 260 juta naskhah, menurut studio tersebut.

Toriyama juga merancang karakter untuk siri Dragon Quest. Dia menerima penghargaan dalam industri manga dan di luarnya, termasuk Knight of the Order of Arts and Letters dari Perancis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.