Ibu negara Colombia umumkan langkah baharu untuk potong penggunaan air berikutan cuaca kering berterusan

(SeaPRwire) –   BOGOTA, Colombia (AP) — Walikot Bandaraya Bogotá pada Isnin mengumumkan langkah-langkah baru untuk mengurangkan penggunaan air di bandaraya lapan juta penduduk itu, di mana kemarau yang berkaitan dengan corak cuaca El Niño sudah mendorong pegawai-pegawai untuk menghadkan bekalan air di kebanyakan kawasan dan meminta penduduk untuk mengubah kebiasaan mandi mereka.

Dalam kenyataan disiarkan media tempatan, Datuk Bandar Carlos Fernando Galán berkata rumah-rumah yang menggunakan lebih daripada 22 meter padu air setiap bulan akan perlu membayar yuran tambahan. Beliau juga mengancam akan mengenakan denda sehingga $300 ke atas orang yang mencuci kereta mereka di jalanan atau menjalankan aktiviti-aktiviti lain yang dianggap sebagai pembaziran air.

Datuk Bandar berkata bahawa bas bandaraya, yang biasanya dicuci setiap hari, kini hanya akan dicuci sekali seminggu. Untuk sebab-sebab kesihatan awam, dalaman bas masih perlu dibersihkan setiap hari.

“Kami sudah mula mengurangkan penggunaan air, tetapi masih jauh untuk mencapai matlamat kami,” kata Galán.

Penghadkan air jarang berlaku di Bogotá, sebuah bandaraya yang terletak di kawasan lembap Andes Utara dan dikelilingi hutan awan dan padang hijau zamrud.

Tetapi beberapa bulan kemarau, disebabkan fenomena cuaca El Niño telah mengganggu sistem takungan bandaraya dan menyebabkan kebakaran hutan pada Januari.

Sumber air utama Bogotá, Sistem Takungan Chingaza, kini hanya 15% penuh, tahap terendahnya.

Ahli-ahli pakar telah memberi amaran jika hujan tidak kembali ke kawasan itu, takungan-takungan bandaraya boleh kehabisan air dalam masa dua bulan.

Menghadapi situasi ini, pegawai-pegawai di Bogotá minggu lepas melancarkan sistem penghadkan air yang membahagikan bandaraya kepada sembilan zon. Setiap zon dipotong bekalan air selama 24 jam, secara berputar.

Galán berkata pada Isnin bahawa sejak sistem penghadkan air bermula pada Khamis penggunaan air bandaraya telah jatuh kepada 16.01 meter padu sesaat, daripada 17.84 meter padu sesaat. Tetapi Datuk Bandar berkata penggunaan air bandaraya perlu jatuh kepada 15 meter padu sesaat supaya takungan-takungan boleh pulih.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, pegawai-pegawai bandaraya juga telah menasihati penduduk untuk menggunakan air dengan lebih sedikit, dengan menghadkan mandi mereka kepada lima minit dan mematikan paip air semasa mereka menggosok gigi.

Datuk Bandar juga mencadangkan penduduk ibu negara hendaklah berhenti mandi setiap hari, seperti adat di Colombia, terutamanya apabila tidak perlu keluar rumah.

“Kami tidak hanya akan mengurangkan penggunaan melalui penghadkan, tetapi juga dengan mengubah tingkah laku kami,” kata Galán.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.