Ibu Navalny Memfailkan Saman Bagi Pembebasan Jenazah Anaknya

(SeaPRwire) –   Ibu kepada pemimpin pembangkang Rusia yang meninggal dunia telah menfailkan saman meminta penyerahan mayat anaknya.

, ibu kepada Alexei Navalny yang meninggal dunia, menfailkan saman di mahkamah bandar Salekhard, menurut berita rasmi Tass pada hari Rabu.

Pegawai mahkamah dilaporkan telah menetapkan perbicaraan tertutup pada 4 Mac.

Navalnaya mengeluarkan video ditujukan kepada Presiden Rusia Vladimir Putin pada hari Selasa meminta beliau campur tangan dan membenarkan beliau melihat mayat anaknya.

Lyudmila Navalnaya membuat rayuan sambil bercakap di luar sebuah penjara di Kharp di mana pegawai penjara menyatakan Navalny meninggal dunia pada hari Jumaat selepas rebah selepas berjalan-jalan. Pemimpin pembangkang terkemuka itu sedang menjalani hukuman di sana atas tuduhan yang dikatakannya bersifat politik.

“Di belakang saya adalah penjara IK-3 ‘Serigala Kutub’, di mana pada 16 Februari, anak saya Alexei Navalny meninggal dunia. Selama lima hari, saya tidak dapat melihatnya, mereka tidak memberikan mayatnya kepada saya, dan mereka bahkan tidak memberitahu saya di mana dia berada,” kata Navalnaya.

“Saya menyeru kepada anda, Vladimir Putin. Penyelesaian isu ini hanya bergantung kepada anda. Biarkan saya akhirnya melihat anak saya,” tambah beliau. “Saya menuntut supaya mayat Alexei segera diserahkan supaya saya boleh mengkebumikannya dengan manusiawi.”

Berikutan kematiannya, isteri Navalny juga menegaskan bahawa kematian aktivis itu di penjara Rusia adalah .

“Mereka dengan pengecut dan jahat menyembunyikan mayatnya, enggan memberikannya kepada ibunya dan berbohong dengan memalukan sambil menunggu jejak” sebarang racun yang mungkin hilang, kata Yulia Navalnaya dalam sidang akhbar Isnin.

Kremlin menolak tuduhan ini dan lain-lain semasa sidang akhbar Selasa.

“Tentu sahaja, ini adalah tuduhan yang sama sekali tidak berasas dan kasar terhadap ketua negara Rusia,” kata , mengikut terjemahan dari Moscow Times.

Beliau menambah, “Tetapi mengambil kira bahawa Yulia Navalnaya baru sahaja menjadi janda beberapa hari lalu, saya tidak akan mengulas.”

Greg Norman dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.