Pecatur Mati Selepas Pertembungan Antara Polis India Dengan Petani Memarak Ke New Delhi

(SeaPRwire) –   Seorang penunjuk perasaan meninggal dunia pada Rabu apabila beribu-ribu petani India menyambung semula perarakan mereka ke ibu negara selepas rundingan dengan kerajaan gagal menamatkan kebuntuan mengenai tuntutan mereka untuk harga tanaman yang dijamin.

Petani-petani memulakan perarakan protes mereka minggu lepas tetapi dihalang kira-kira 125 batu dari New Delhi apabila polis melepaskan tembakan gas pemedih mata.

Subhkaran Singh, 21 tahun, penunjuk perasaan yang mati, dikenal pasti oleh pegawai perubatan kanan H S Rekhi di Hospital Rajindra di negeri berjiran Punjab, memberitahu agensi berita Press Trust of India. Beliau berkata dua lagi yang cedera dalam keadaan stabil.

Singh meninggal dunia selepas berlakunya pergaduhan antara polis dan petani di Khanauri, sebuah bandar di negeri Punjab, lapor PTI.

Sempadan bersama negeri Haryana telah menjadi tapak perhimpunan petani yang cuba sampai ke New Delhi. Kebanyakan petani yang menunjuk perasaan datang dari dua negeri tersebut.

Polis Haryana dalam satu pos di X, bekas Twitter, berkata 12 pegawai cedera selepas penunjuk perasaan menyerang mereka dengan kayu dan melemparkan batu. Pos itu menambah penunjuk perasaan menggunakan serbuk cili untuk membakar saki baki, menyebabkan sukar bagi pegawai bernafas.

Minggu lepas, petani menangguhkan perhimpunan dan berkhemah berhampiran bandar Shambhu, berhampiran sempadan antara Punjab dan Haryana, apabila kesatuan mereka berbincang dengan menteri kerajaan. Mereka menolak cadangan menawarkan kontrak harga yang dijamin selama lima tahun untuk beberapa tanaman tertentu termasuk jagung, legum dan kapas, dan memutuskan untuk menyambung perarakan mereka pada Rabu.

Pihak berkuasa berazam mengawal perhimpunan ini, yang memperbaharui gerakan selama dua tahun lalu apabila puluhan ribu petani berkhemah di pinggir bandar selama lebih setahun, memaksa Perdana Menteri Narendra Modi membatalkan undang-undang pertanian baru secara besar-besaran.

Pihak berkuasa, minggu lepas, menghalang jalan raya menuju New Delhi dengan konkrit, bekas logam, dawai berduri dan duri besi untuk menghalang petani memasuki. Pada Rabu, petani tiba di halangan dengan jentolak dan ekskavator untuk cuba menerobos.

“Kami tidak mahu sebarang keganasan, tetapi mengutuk kerajaan persekutuan atas langkah keselamatan besar-besaran,” kata Jagjit Singh Dallewal, salah seorang pemimpin perarakan petani.

“Kami mahu tiba di New Delhi dengan aman. Kerajaan perlu menanggalkan halangan,” katanya.

Pihak penganjur mendakwa petani menuntut undang-undang baru yang akan menjamin harga minimum untuk 23 tanaman. Petani percaya ini akan membantu menstabilkan pendapatan mereka. Mereka juga menekan kerajaan untuk melaksanakan janji menafikan pinjaman dan menarik balik kes undang-undang yang dibawa terhadap mereka semasa protes 2021 sebelum ini.

Kerajaan melindungi pengeluar pertanian terhadap penurunan mendadak harga tanaman dengan menetapkan harga pembelian minimum untuk beberapa tanaman penting, sistem yang diperkenalkan pada tahun 1960-an untuk membantu mengukuhkan simpanan makanan dan mencegah kekurangan. Sistem ini boleh digunakan sehingga 23 tanaman, tetapi kerajaan biasanya hanya menawarkan harga minimum untuk beras dan gandum.

Beberapa perbincangan sebelum ini gagal memecahkan kebuntuan. Tetapi Arjun Munda, salah seorang menteri berunding dengan petani, berkata mereka bersedia mengadakan pusingan perbincangan lagi dan kerajaan mahukan keamanan dikekalkan.

Bantahan ini datang pada masa yang penting apabila India sedang bersiap untuk pilihan raya umum dalam beberapa bulan akan datang, dengan parti pemerintah Modi dijangka sekali lagi memenangi penggal ketiga berturut-turut.

“Ia adalah tanggungjawab perdana menteri, yang dipilih dengan undi majoriti, untuk menangani situasi dan menerima tuntutan kami,” kata Sarwan Singh Pandher, pemimpin petani, kepada agensi berita Press Trust of India.

Petani merupakan blok undian berpengaruh dan sangat penting kepada pangkalan Modi – terutamanya di Haryana Utara dan beberapa negeri lain dengan penduduk petani yang besar, di mana parti Bharatiya Janata menikmati sokongan meluas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.