Hezbollah melancarkan serangan roket besar-besaran ke atas Israel sehari selepas utusan Biden tiba di Lubnan

(SeaPRwire) –   Hezbollah militan dan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menukar roket Selasa selepas penasihat kanan melawat Beirut dalam usaha diplomatik untuk meredakan pertembungan berterusan.

IDF berkata roket dilancarkan dari Lubnan di kawasan Manara dan Kiryat Shmona. Sebagai balasan, pejuang jet IDF menyerang Taybeh, sebuah bandar di selatan Lubnan, yang – menurut IDF – digunakan sebagai tapak pelancaran Hezbollah untuk menjalankan serangan ke bandar Israel Kiryat Shmona.

IDF juga berkata ia menyerang kedudukan pelancar roket anti-kereta kebal Hezbollah di kampung Aarab El Louaizeh dari mana pelancaran dilakukan ke Kiryat Shmona.

Dan lebih awal pada hari itu, pejuang jet IDF menyerang kompleks tentera Hezbollah di kawasan Dibbine serta infrastruktur keganasan di Ayta ash Shab, satu lagi kampung di selatan Lubnan.

Pertahanan Awam Lubnan dan unit kesihatan Islam Hezbollah berkata penyelamat pertama mengeluarkan mayat Hassan Hussein, isterinya Rwaida Mostafa, dan anak lelaki mereka berusia 25 tahun dari puing-puing sebuah rumah yang menjadi sasaran serangan udara.

Penyelamat Pertahanan Awam sedang mencari lebih banyak mayat.

Serangan itu berlaku sehari selepas penasihat kanan Rumah Putih Amos Hochstein melawat pegawai politik dan tentera Lubnan di Beirut dalam usaha untuk meredakan pertembungan berterusan di sepanjang sempadan.

Pertembungan dengan Lubnan meningkat dalam minggu-minggu kebelakangan ini, di tengah peperangan Israel dengan Hamas. Hezbollah telah bertukar tembakan dengan askar Israel sepanjang sempadan sejak peperangan Israel-Hamas

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.