Bekas presiden Honduras muncul di NYC, memberi keterangan dalam perbicaraan pengedaran dadah

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden Honduras Juan Orlando Hernández mengambil kesaksian dalam pembelaannya di perbicaraan pengedaran dadahnya di New York pada Selasa, menafikan bahawa beliau bekerjasama dengan pengedar dadah untuk melindungi mereka sebagai balasan untuk jutaan dolar rasuah.

Kesaksian beliau datang selepas beberapa hari kesaksian oleh pengedar dadah kartel yang berharap untuk mendapatkan pengampunan daripada hukuman penjara panjang dengan menukar keterangan mereka terhadap beliau. Mereka mendakwa beliau melindungi perdagangan dadah sebagai balasan untuk jutaan dolar yang membantu meningkatkan kuasanya.

Pendakwa mendakwa Hernández, yang berkhidmat sebagai presiden dari 2014 hingga 2022, menggunakan tentera dan polis negaranya untuk membantu pengedar dadah memindahkan kokain melalui negara itu ke Amerika. Di AS, beliau sering dianggap oleh pentadbiran Demokratik dan Republikan sebagai bermanfaat bagi kepentingan Amerika di rantau itu.

Hernández menafikan membantu pengedar dadah atau menerima rasuah dan meletakkan dirinya sebagai seorang penentang perdagangan dadah yang melakukan segala-galanya untuk membantu Amerika Syarikat dalam usahanya mengejar pengedar dadah, termasuk dengan mengekstradisi kira-kira dua puluh individu.

“Saya kata apa-apa permintaan ekstradisi oleh Amerika Syarikat harus dibenarkan,” kata Hernández.

Hernández ditanya oleh peguam pembelaan sama ada beliau pernah menerima rasuah atau menawarkan perlindungan kepada beberapa kartel dadah atau pengedar dadah yang disebut berulang kali semasa perbicaraan yang bermula dua minggu lalu.

Beliau menegaskan beliau tidak.

Dan, berkaitan dengan saksi yang memberi keterangan bahawa beliau mengedar berjuta-juta dolar bernilai dadah ketika Hernández berkhidmat sebagai datuk bandar di Honduras, Hernández berkata beliau tidak berjanji untuk melindunginya daripada penuntutan jika beliau bersetuju untuk tidak bertanding untuk penggal lain sebagai datuk bandar di tengah-tengah tajuk yang mengungkapkan beliau sebagai pengedar dadah.

“Tidak pernah,” kata Hernández melalui penterjemah.

Pada satu ketika, beliau ditanya jika satu kartel mahu membunuhnya.

“Saya diberi amaran tentang itu oleh , tuan,” beliau menjawab.

Abang bekas presiden itu, Juan Antonio “Tony” Hernández, bekas ahli parlimen Honduras, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada tahun 2021 di mahkamah persekutuan Manhattan untuk pengakuan tersendiri terhadap tuduhan dadah.

Pendakwa mendakwa Tony Hernández menjamin dan mengedar jutaan dolar rasuah dari 2004 hingga 2019 daripada pengedar dadah untuk politikus negaranya, termasuk $1 juta dari kartel Mexico yang terkenal Joaquin “El Chapo” Guzman untuk Juan Orlando Hernández.

Bekas presiden itu ditangkap di rumahnya di Tegucigalpa, ibu negara Honduras, pada Februari 2022 – hanya tiga bulan selepas meninggalkan jawatan – dan diekstradisi ke AS pada April tahun itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.