Hamas memindahkan tebusan Israel berusia 10 bulan, keluarga ke kumpulan pengganas Palestin yang berbeza di Gaza: IDF

(SeaPRwire) –   Kumpulan pengganas Hamas telah memindahkan tanggungjawab seorang bayi berusia 10 bulan dan keluarganya kepada kumpulan pengganas Palestin yang berbeza di Selatan Gaza, Tentera Pertahanan Israel (IDF) mengumumkan pada Selasa.

Jurucakap Bahasa Arab IDF, Avichay Adraee mengumumkan pemindahan tersebut pada lewat malam Isnin. Keluarga itu terdiri daripada bayi bernama Kfir; adiknya berusia 4 tahun bernama Ariel, serta ibu bapa mereka, Yarden berusia 34 tahun dan Shiri berusia 32 tahun. IDF tidak menyatakan dengan tepat organisasi mana yang keluarga itu dipindahkan kepadanya.

“Kanak-kanak dan bayi di bawah usia satu tahun yang belum pernah melihat cahaya siang selama lebih daripada lima puluh hari sedang ditahan tebusan oleh Hamas, [yang] melayan sebahagian daripada mereka seperti rampasan perang dan di beberapa tempat telah memindahkan mereka kepada organisasi pengganas lain di Jalur Gaza,” tulis Adraee di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Sebagai contoh, keluarga Bibas, dua kanak-kanak berambut merah ‘Merah’, yang diculik dari rumah mereka di Nir Oz oleh ahli organisasi pengganas Hamas (digambarkan) dan sedang ditahan di kawasan Khan Yunis oleh salah satu faksi Palestin.”

Keluarga Bibas diculik di Kibbutz Nir Oz semasa serangan pada 7 Oktober ke atas Israel, apabila mengamuk di seluruh bahagian selatan negara itu dan membunuh sekurang-kurangnya 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, di rumah-rumah dan festival muzik. Sekitar 240 warga Israel dan asing telah ditawan oleh pengganas dan dibawa pulang ke Gaza sebagai tebusan.

Video insiden itu menunjukkan Shiri yang ketakutan memeluk kanak-kanak dalam selimut ketika mereka dibawa ke dalam tawanan. Satu lagi klip menunjukkan Yarden dengan kecederaan kepala akibat hentaman palu, kata Ofri Bibas, adik perempuan Yarden.

Beliau memberitahu wartawan bahawa keluarga itu tidak termasuk dalam pertukaran tebusan yang dijangka pada Selasa. Ahli keluarga tebusan yang telah dibebaskan dimaklumkan terlebih dahulu oleh pihak berkuasa.

Hamas telah melepaskan 50 tebusan Israel, serta 19 warga asing, sejak Jumaat sebagai sebahagian daripada persetujuan gencatan senjata yang dicapai dengan Israel dan dimediasi oleh Israel telah melepaskan 150 tahanan Palestin sebagai pertukaran dan telah meningkatkan bantuan kemanusiaan ke Jalur Gaza, yang telah dikepung sejak permulaan perang pada 7 Oktober.

Dianggarkan 170 orang masih ditahan oleh Hamas di Gaza, dengan lokasi mereka tidak diketahui.

“Pemahaman bahawa kami tidak akan, buat masa ini, mendapat pelukan yang begitu kami harapkan meninggalkan kami tanpa kata-kata,” kata keluarga Bibas yang diperluaskan dalam kenyataan kepada media.

Digital’s Anders Hagstrom dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)