Perang Israel-Hamas: Pertubuhan Kesihatan Sedunia kata penyakit mungkin membunuh lebih ramai daripada bom di Gaza kecuali tindakan segera diambil

(SeaPRwire) –   Lebih ramai orang di Gaza boleh mati akibat masalah kesihatan seperti penyakit berjangkit berbanding daripada serangan udara semasa peperangan Israel-Hamas, menurut pernyataan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Selasa, dengan menunjuk kepada sistem kesihatan Gaza yang runtuh dan keadaan yang tidak layak di wilayah tersebut.

WHO berkata peperangan telah menyebabkan krisis kesihatan awam di Jalur Gaza yang boleh meningkatkan jumlah kematian – lebih 13,300 orang Palestin telah terbunuh menurut Kementerian Kesihatan Gaza – jika sistem kesihatan wilayah itu tidak dibangunkan semula, jika air yang boleh minum tidak disediakan dan jika tempat perlindungan tidak dibina semula untuk orang Palestin yang terpaksa berpindah.

“Akhirnya kita akan melihat lebih ramai orang mati akibat penyakit berbanding daripada serangan udara jika kita tidak dapat menyatukan semula sistem kesihatan ini,” kata Margaret Harris dari WHO ketika brifing PBB di Switzerland.

Kekurangan bekalan air yang boleh minum, sanitasi dan merupakan resepi untuk wabak apabila orang Palestin terpaksa mencari perlindungan di rumah-rumah dan kem yang sesak, beliau berkata: “(Tiada) ubat-ubatan, aktiviti vaksinasi, akses kepada air yang selamat dan kebersihan dan tiada makanan. Kami melihat bilangan kes cirit-birit yang sangat tinggi di kalangan bayi.”

Orang Palestin, terutamanya mereka di Gaza kekal dalam konflik lebih besar antara Israel dan Hamas, kumpulan pengganas yang mentadbir wilayah itu, yang Israel bersumpah untuk memusnahkannya.

Dalam usahanya untuk menangkap pengganas yang bertanggungjawab terhadap serangan pada 7 Oktober, yang paling membunuh dalam sejarah Israel, Israel telah meletupkan rumah dan apartmen orang Palestin, sekolah dan restoran, serta hospital dan kemudahan penjagaan yang lain. Hamas menggunakan tapak awam ini untuk operasi mereka, termasuk serangan roket dan untuk menyembunyikan rangkaian terowong mereka.

Kerana runtuhnya infrastruktur kesihatan ini, Harris dari WHO menyatakan kebimbangan tentang peningkatan wabak penyakit berjangkit, terutamanya penyakit cirit-birit.

Beliau juga menggambarkan runtuhnya Hospital Al Shifa di utara Gaza sebagai “tragedi” dan menyatakan keperluan yang mendesak untuk memulihkan semula akses asas kepada kesihatan untuk orang Palestin. James Elder, jurucakap Agensi Kanak-Kanak PBB di Gaza, memberitahu pemberita bahawa hospital-hospital di Gaza penuh dengan kanak-kanak yang cedera peperangan dan gastroenteritis akibat minum air kotor.

“Saya bertemu banyak ibu bapa… Mereka tahu dengan jelas apa yang kanak-kanak mereka perlukan. Mereka tidak mempunyai akses kepada air yang selamat dan ia menyusahkan mereka,” katanya.

Pihak berkuasa kelihatan bersetuju dengan kebimbangan kesihatan kerana ia memberi keutamaan kepada penghantaran vaksin dan barang perubatan lain ke Gaza, pegawai kanan pentadbiran memberitahu .

Terdapat juga tumpuan kepada bekalan air yang boleh minum dan sanitasi untuk mencegah wabak, seperti demam kepialu dan kolera. Rumah Putih juga menekan untuk memasukkan sebanyak mungkin bahan api ke Gaza untuk memulihkan loji penyahgaraman air, hospital, pam air dari sumur, pam air kumbahan, pengangkutan sisa pepejal dan fungsi penting yang lain.

Penerbangan bantuan kemanusiaan pertama dari tiga ke utara Mesir membawa bekalan perubatan, makanan dan barang musim sejuk untuk penduduk awam Gaza akan disampaikan pada Selasa, menurut pegawai tersebut. Bantuan itu kemudian akan disampaikan ke Gaza oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

The Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)