Halangan berbilang menghalang matlamat PBB untuk meningkatkan tenaga boleh baharu tiga kali ganda menjelang 2030

(SeaPRwire) –   Kerajaan-kerajaan di seluruh dunia telah bersetuju mereka mahu meningkatkan tiga kali ganda tenaga boleh baharu menjelang 2030, satu matlamat yang dinyatakan di Persidangan Iklim PBB pada Disember.

Tetapi pada masa ini, ekonomi global pasca-pandemik sedang menimbulkan halangan-halangan yang perlu dilalui jika matlamat itu mahu dicapai.

Berikut adalah halangan utama kepada projek-projek tenaga solar, angin dan boleh baharu yang lain:

Bank-bank pusat di Eropah dan AS telah menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi. Ini memberi kesan lebih teruk kepada boleh baharu berbanding pelaburan dalam projek-projek bahan api fosil.

Tenaga boleh baharu memerlukan kos permulaan yang jauh lebih tinggi untuk membina ladang angin, array solar dan lain-lain, dan peminjaman itu memerlukan bayaran. Selepas itu, kos pengendalian adalah amat rendah kerana angin dan matahari adalah percuma, tentu sahaja – tetapi kadar faedah yang lebih tinggi telah menjadikan lebih sukar untuk memulakan projek-projek baharu.

Dalam banyak kes, jawapannya adalah menaikkan harga elektrik yang mengalir ke grid untuk menampung kos tambahan.

barang-barang ini hari ini – tidak hanya makanan dan sewa, tetapi kabel elektrik, turbin kuasa, bahan binaan dan perkhidmatan yang diperlukan untuk membina pemasangan angin atau solar. Pengecualian: panel solar telah merosot harga disebabkan pengeluaran besar-besaran China.

Senarai menunggu dan kelewatan bekalan sedang meningkat kerana kekurangan jurutera mahir, bahan mentah dan kekurangan kapasiti pengeluaran untuk mesin-mesin yang rumit yang diperlukan untuk projek-projek tenaga boleh baharu.

Pesanan untuk turbin angin baharu atau transformer untuk disambungkan ke grid boleh mengambil masa berbulan-bulan atau lebih lama berbanding sebelum wabak COVID-19.

Syndrom NIMBY masih menjadi isu di banyak tempat. Wilayah Selatan Jerman Bavaria, contohnya, terkenal kerana menentang bunyi dan penampilan turbin angin di landskap indahnya.

Pemasangan telah tertinggal di walaupun kerajaan Jerman menekankan lebih tenaga boleh baharu selepas kehilangan gas asli Rusia murah yang digunakan untuk memanaskan rumah, menjana elektrik dan menggerakkan kilang.

Negara berpendapatan rendah telah lama menghadapi kos peminjaman yang jauh lebih tinggi berbanding bahagian kaya dunia kerana subsidi kerajaan atau jaminan kredit lain tidak pasti.

Akibatnya, yang sama jika dibina hari ini kos dua kali ganda lebih mahal di Ghana berbanding di AS kerana kadar faedah sahaja, menurut Todd Moss, bekas pegawai Jabatan Negara Amerika Syarikat yang kini memimpin Energy for Growth Hub di Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.