Perwakilan Israel meninggalkan perbincangan Qatar selepas Hamas menolak cadangan terbaru untuk pembebasan tebusan

(SeaPRwire) –   Sebuah delegasi Israel meninggalkan perbincangan rundingan di Doha, Qatar, pada hari Selasa selepas Hamas sekali lagi menolak syarat-syarat untuk perlepasan tebusan.

Walaupun beberapa delegasinya masih kekal di Doha, kebanyakan pegawai-pegawainya telah meninggalkan rundingan. Pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengutuk Hamas dalam kenyataan Selasa, dengan menyatakan organisasi pengganas itu membuat tuntutan yang tidak realistik.

“Kedudukan Hamas dengan jelas membuktikan bahawa Hamas tidak berminat untuk meneruskan rundingan bagi persetujuan dan merupakan kesaksian yang malang terhadap kesan keputusan Majlis Keselamatan PBB,” kata pejabat Netanyahu.

“Sekali lagi Hamas menolak sebarang kompromi cadangan Amerika Syarikat dan mengulangi tuntutan ekstremnya: penamatan segera peperangan, penarikan penuh IDF dari Jalur Gaza, dan kekal berkuasa supaya ia boleh mengulangi pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober sekali lagi, seperti yang dijanjikannya untuk berbuat,” kenyataan itu teruskan.

“Israel tidak akan tunduk kepada tuntutan khayalan Hamas. Ia akan terus bertindak untuk mencapai semua matlamat peperangan: untuk melepaskan semua tebusan, untuk memusnahkan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas, dan untuk memastikan bahawa Gaza tidak akan lagi menjadi ancaman kepada Israel,” tambahnya.

Perkembangan ini berlaku ketika Israel kelihatan bersedia untuk menyerbu Rafah, bandar Gaza yang bersempadan dengan Mesir yang berfungsi kedua-dua sebagai kem pelarian dan kedudukan terakhir Hamas di rantau itu.

Rancangan itu menjadi sumber ketegangan utama antara Netanyahu dan pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, yang berulang kali memberi amaran bahawa serangan akan menjadi “kesilapan besar”.

Pentadbiran Biden memilih untuk tidak menghalang resolusi PBB memanggil gencatan senjata di Gaza pada Isnin. Ini membawa Netanyahu juga membatalkan lawatan delegasi Israel ke Washington. Lawatan itu bertujuan untuk menentukan sama ada kompromi boleh dicapai berkaitan Rafah.

menegaskan serangan itu akan berlaku dengan atau tanpa sokongan AS, dengan menegaskan ia perlu bagi matlamat menyeluruh untuk membubarkan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.