Haiti menunggu misi polis Kenya melawan geng walaupun takut mereka tidak akan datang

(SeaPRwire) –   Satu sidang di Haiti pada Rabu bergerak satu langkah lebih dekat untuk menubuhkan perdana menteri baru untuk membantu stabilkan negara yang dilanda geng itu sementara mereka menunggu pasukan polis Kenya tiba.

Rancangan berbulan-bulan untuk menghantar 1,000 pegawai polis ke Haiti tergendala pada pertengahan Mac selepas Nairobi menekan butang pause ke atas pergerakan berikutan perletakan jawatan Perdana Menteri Ariel Henry secara tiba-tiba dalam usaha untuk menamatkan kekacauan yang telah melanda negara itu.

Presiden Kenya William Ruto, yang menghadapi kecaman keras selepas beliau bersetuju untuk menghantar pasukan ke Port-au-Prince dalam tunjukkan “komitmen kuat ke arah Pan-Afrikanisme,” berkata rancangan itu hanya akan disambung semula selepas kerajaan baru dipulihkan di Haiti.

Ramai di Haiti kini bimbang bahawa pasukan tambahan mungkin tidak akan datang untuk membantu menyekat geng-geng itu.

“Polis Haiti mempunyai keupayaan untuk melakukannya,” kata seorang lelaki Haiti kepada BBC Digital dari Port-au-Prince. “Satu-satunya perkara ialah mereka perlu lebih teratur, mereka perlu lebih banyak peralatan. Mereka memerlukan sumber manusia.”

Lelaki itu juga mendakwa bahawa satu pasukan tentera yang kuat diperlukan untuk menindas keganasan geng yang sangat terhadap bukan sahaja agensi-agensi kerajaan tetapi juga orang awam Haiti yang tinggal di ibu negara.

“Jika mereka akan menghantar 1,000 orang tentera, saya fikir itu akan lebih baik kerana kita tidak memerlukan polis. Kita memerlukan orang yang tentera,” katanya. “Di sini kita berada di zon perang.”

Majlis kepresidenan peralihan pada Rabu mengeluarkan kenyataan pertamanya dengan menjanjikan untuk memulihkan “urus tadbir awam dan demokratik,” walaupun ia ditandatangani oleh lapan daripada apa yang sepatutnya menjadi sembilan ahli majlis.

“Kami berazam untuk meringankan penderitaan rakyat Haiti, terperangkap terlalu lama antara tadbir urus yang buruk, keganasan pelbagai aspek dan tidak menghiraukan pandangan dan keperluan mereka,” kata majlis itu.

Kenyataan itu juga berkata bahawa sebaik sahaja majlis itu dilantik secara rasmi, ia akan “meletakkan Haiti kembali ke landasan kewibawaan demokratik, kestabilan dan martabat.”

Henry telah berkata beliau akan meletak jawatan secara rasmi selepas majlis kepresidenan peralihan ditubuhkan secara rasmi.

Tetapi walaupun kenyataan daripada majlis menandakan langkah maju positif dalam menyelesaikan proses pencalonan yang sukar, ada yang di Kenya kekal meragui untuk menghantar pasukan mereka ke dalam keadaan yang sangat merbahaya.

Satu cabaran undang-undang telah difailkan terhadap perjanjian itu oleh parti pembangkang Thirdway Alliance Kenya tahun lalu dan rancangan itu menghadapi beberapa halangan yang dikenakan oleh orang Kenya yang geram dengan persetujuan William Ruto.

“Jika mereka kembali dalam beg mayat, apa yang akan William Ruto katakan kepada negara?” soal pemimpin pembangkang Ekuru Aukot, mengikut laporan oleh The Guardian.

Peningkatan keganasan yang teruk tahun ini, satu rampasan kuasa dan pengambilalihan hampir ke atas bandar raya Port-au-Prince telah mendorong sesetengah orang di Nairobi untuk benar-benar mempersoalkan sama ada persetujuan dengan Haiti masih berdiri.

Pihak berkuasa Kenya telah menunjukkan bahawa sejak perjanjian itu dicapai pada Julai tahun lalu, terdapat “perubahan asas dalam keadaan di Haiti” dan “kemusnahan sepenuhnya terhadap undang-undang dan ketertiban.”

Sesetengah pegawai polis yang ditetapkan untuk penempatan juga mula menarik diri berikutan peningkatan keganasan di Port-au-Prince awal tahun ini, mengikut temubual BBC awal bulan ini.

Kenya belum lagi menetapkan jadual rasmi bila ia akan menghantar pasukan polisnya ke Haiti, walaupun selepas penubuhan kerajaan peralihan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.