Guatemala berhadapan dengan keputusan penting untuk pelanggaran hak asasi Orang Asli dengan membenarkan lombong di tanah puak

(SeaPRwire) –   Guatemala melanggar hak asasi orang asli dengan membenarkan tambang nikel besar di atas tanah puak hampir dua dekad lalu, menurut keputusan Mahkamah Hak Asasi Manusia Antara-Amerika Jumaat.

Tanda ini merupakan langkah monumental dalam perjuangan empat dekad untuk hak tanah orang asli dan perjuangan undang-undang yang panjang dan pahit yang kadang-kadang melimpah ke jalan-jalan utara Guatemala.

Ia juga datang pada penutupan sidang kemuncak iklim PBB COP28, yang menekankan kepentingan boleh diperbaharui dan logam pengalihan tenaga seperti nikel lebih daripada pernah.

Menurut keputusan yang dibaca dari Costa Rica pada waktu pagi awal, kerajaan Guatemala melanggar hak masyarakat orang asli Q’eqchi’ untuk harta dan perundingan, dengan membenarkan pertambangan di atas tanah di mana ahli-ahli masyarakat telah tinggal sekurang-kurangnya sejak 1800-an.

Guatemala akan mempunyai enam bulan untuk memulakan proses memberikan tajuk tanah kepada masyarakat, dan telah diperintahkan untuk menubuhkan dana pembangunan.

Kerajaan Guatemala tidak segera menjawab permintaan Associated Press untuk komen.

“Bagi kami ia merupakan perkembangan paling penting dalam abad, untuk negara yang tidak mempunyai undang-undang yang mengiktiraf hak tanah orang asli,” kata Leonardo Crippa, peguam dengan Pusat Sumber Undang-Undang Orang India yang telah menyelidik dan mewakili masyarakat sejak 2005.

Guatemala pertama kali memberikan permit eksplorasi besar di lombong Fenix di timur Guatemala kepada syarikat Kanada Hudbay hanya kurang daripada dua dekad lalu. Pada tahun 2009, ketua keselamatan lombong itu menembak seorang pemimpin masyarakat mati. Hudbay menjual tapak itu kepada anak syarikat tempatan Swiss-berasaskan Solway Investment Group dua tahun kemudian.

Selepas lebih satu dekad perjuangan undang-undang domestik dan kini antarabangsa, dokumen terbocor pada tahun 2022 kelihatan menunjukkan kakitangan dari syarikat lombong itu cuba membahagikan masyarakat dengan menyogok beberapa penduduk tempatan untuk memberi keterangan di mahkamah menyokong lombong.

Sebagai tindak balas, Treasury AS memberi sanksi kepada dua pegawai Solway yang terlibat dalam tuduhan pada November 2022. Ringkasan keputusan yang dibaca di mahkamah Jumaat tidak menyebut dakwaan rasuah.

Solway tidak segera memberi komen mengenai keputusan itu, tetapi jurucakap syarikat itu berkata syarikat itu sedang menyediakan kenyataan.

Lombong Fenix tidak mungkin menjadi konflik terakhir antara lombong antarabangsa menawarkan logam tenaga bersih dan masyarakat orang asli. Satu kajian yang diterbitkan tahun lepas mengira lebih separuh lombong logam kritikal sedia ada dan dirancang berada di atas atau berhampiran tanah orang asli.

Dalam ucapan di COP28, Setiausaha Agung PBB António Guterres memberi amaran terhadap potensi konflik tepat ini kerana permintaan logam seperti nikel berkembang.

“Pengekstrakan logam kritikal untuk revolusi – dari ladang angin ke panel suria dan pembuatan bateri – mesti dilakukan dengan cara lestari, adil dan benar,” kata Guterres.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.