Penjenayah membunuh 11 mangsa, termasuk pegawai polis, mencederakan orang lain semasa serangan ke atas balai polis Iran

(SeaPRwire) –   Serangan yang berubah menjadi tembak-menembak di sebuah stesen polis pada Jumaat lalu meninggalkan 11 orang terbunuh termasuk pegawai polis, dan lapan lagi cedera menurut laporan stesen TV negara.

Pegawai polis kanan dan askar terbunuh dan cedera dalam serangan pukul 2 pagi di bandar Rask, kira-kira 875 batu barat daya Tehran, menurut Ali Reza Marhemati, timbal gabenor wilayah Sistan dan Baluchestan.

Timbal gabenor berkata polis berjaya membunuh beberapa penyerang dalam tembak-menembak.

Stesen TV menyalahkan serangan ke atas Jaish al-Adl, kumpulan militan pemisah yang biasanya melancarkan serangan serangan dan lari dari persembunyian mereka di . Pada tahun 2019, Jaish al-Adl mengaku bertanggungjawab terhadap serangan bunuh diri di atas bas yang membunuh 27 ahli pasukan paramiliter Pengawal Revolusi Iran.

Jaish al-Adl tidak segera mendakwa serangan baharu ini.

Majid Mirahmadi, timbal menteri dalam negeri, berkata dua penyerang dibunuh dalam serangan itu dan satu ditangkap. Lapan pegawai polis cedera, katanya.

Mirahmadi berkata koordinasi serangan itu termasuk penyerang menyerang pegawai yang bertindak balas untuk menghalang mereka membantu dalam tembak-menembak awal.

Pencarian masih berlangsung di kawasan itu untuk mencari penyerang yang bertanggungjawab, lapor media negara.

Video yang dikongsi oleh kumpulan penyokong HalVash, yang melaporkan isu-isu yang menjejaskan orang Baluch, menunjukkan helikopter terbang di kawasan siang hari.

Serangan ini adalah terbaru dalam siri serangan dan kumpulan pemisah kecil terhadap stesen polis dalam beberapa bulan terakhir sebagai sebahagian daripada pemberontakan rendah terhadap kerajaan.

Wilayah Sistan dan Baluchestan adalah antara kawasan yang kurang membangun di Iran.

Orang Baluch di wilayah itu lama membantah dilayan sebagai warganegara kelas kedua oleh pemerintah Syiah Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.