EU mencadangkan perjanjian mobiliti belia dengan UK untuk membantu belia merantau, bekerja dan tinggal di kedua-dua kawasan

(SeaPRwire) –   BRUSSELS (AP) — Suruhanjaya Eropah mencadangkan pada Khamis untuk memulakan perbincangan dengan UK bagi membolehkan orang muda bergerak bebas, bekerja dan belajar di kedua-dua kawasan selepas Brexit — keluaran UK dari EU empat tahun lalu.

Menurut EU, pengeluaran United Kingdom dari EU berikutan referendum pada 2016 telah merosakkan mobiliti antara kedua-dua kawasan.

“Situasi ini terutamanya telah menjejaskan peluang bagi orang muda untuk mengalami kehidupan di seberang Saluran dan mendapat manfaat daripada pertukaran belia, kebudayaan, pendidikan, penyelidikan dan latihan,” kata Suruhanjaya itu.

Ketika UK masih menjadi ahli blok ekonomi dan politik itu, rakyatnya mempunyai hak untuk hidup dan bekerja secara bebas di EU, dengan kesamaan hak bagi warganegara EU di UK. Di bawah persetujuan yang dicadangkan oleh lengan eksekutif EU, warganegara EU dan UK berusia antara 18 dan 30 tahun layak untuk menetap sehingga empat tahun di negara tujuan.

Persetujuan itu juga akan membolehkan layanan yang sama bagi pelajar EU dan UK dalam bidang yuran pengajian universiti. Kebanyakan pelajar EU kini perlu membayar yuran pengajian antarabangsa jika mereka mahu belajar di UK. Suruhanjaya menyatakan yuran ini berbeza antara 11,400 dan 38,000 paun ($14,200-$47,300) setahun dan merupakan penghalang kuat bagi pelajar EU yang biasanya tidak perlu membayar sebanyak itu di dalam blok.

Cadangan Suruhanjaya akan dibincangkan oleh negara ahli EU yang perlu memberi lampu hijau sebelum lengan eksekutif itu boleh memulakan perbincangan dengan UK.

“Kami mempunyai Skim Mobiliti Belia yang berjaya dengan 13 negara, termasuk Australia dan New Zealand, dan kekal terbuka untuk bersetuju dengan rakan-rakan antarabangsa kami, termasuk negara ahli EU,” kata kenyataan kerajaan British.

UK mempunyai Skim Mobiliti Belia sendiri, yang ditawarkannya kepada sesetengah negara ahli EU. Suruhanjaya percaya rancangan British kurang berambisi daripada cadangan sendiri.

“Persetujuan kami memberikan laluan nilai untuk pertukaran kebudayaan dengan syarat negara rakan juga bersedia menawarkan peluang yang sama kepada orang muda British,” tambah kerajaan British.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.