Seorang wanita berusia 98 tahun di Ukraine melarikan diri daripada tentera Rusia dengan berjalan bermil-mil, dengan selipar dan tongkat

(SeaPRwire) –   Seorang wanita berusia 98 tahun yang melarikan diri dari wilayah Rusia diduduki dengan berjalan hampir 10 kilometer sendirian, memakai pasangan selipar dan disokong oleh tongkat boleh bergabung semula dengan keluarganya beberapa hari selepas mereka dipisahkan ketika melarikan diri ke keselamatan.

Lidia Stepanivna Lomikovska dan keluarganya memutuskan untuk meninggalkan bandar garisan hadapan Ocheretyne, di kawasan Donetsk timur, minggu lepas selepas memasuki dan pertempuran meningkat.

Rusia telah maju di kawasan itu, menghujani pasukan yang sudah kekurangan peluru dan bom Kyiv dengan meriam, drone dan bom.

“Saya terjaga dikelilingi tembakan di sekeliling – sangat menakutkan,” kata Lomikovska dalam satu wawancara video yang dimuat naik oleh Polis Kebangsaan Wilayah Donetsk.

Dalam kekeliruan perpisahan, Lomikovska menjadi terpisah dari anak lelakinya dan dua menantunya, termasuk salah seorang, Olha Lomikovska, cedera oleh serpihan beberapa hari sebelumnya. Ahli keluarga yang lebih muda mengambil laluan belakang, tetapi Lydia mahu kekal di jalan utama.

Dengan tongkat di satu tangan dan menstabilkan dirinya menggunakan serpihan kayu yang pecah di tangan yang lain, dia berjalan seharian tanpa makanan dan air untuk mencapai garisan Ukraine.

Menggambarkan perjalanannya, wanita berusia sembilan puluhan itu berkata dia telah jatuh dua kali dan terpaksa berhenti berehat pada beberapa ketika, bahkan tidur sepanjang jalan sebelum bangun dan meneruskan perjalanannya.

“Sekali saya kehilangan keseimbangan dan jatuh ke dalam rumput liar. Saya tertidur … sedikit, dan terus berjalan. Dan kemudian, untuk kali kedua, sekali lagi, saya jatuh. Tetapi kemudian saya bangun dan berfikir kepada diri saya: ‘Saya perlu terus berjalan, sedikit demi sedikit,'” kata Lomikovska.

Pavlo Diachenko, jurucakap bertindak bagi Polis Kebangsaan Ukraine di Wilayah Donetsk, berkata Lomikovska diselamatkan apabila mengesan dia berjalan di sepanjang jalan pada petang. Mereka menyerahkannya kepada “Malaikat Putih”, kumpulan polis yang mengevakuasi warga yang tinggal di garisan hadapan, yang kemudian membawanya ke tempat perlindungan untuk penduduk yang dievakuasi dan menghubungi sanak saudaranya.

“Saya terselamat dari perang itu,’ katanya merujuk ke Perang Dunia Kedua. “Saya perlu melalui perang ini juga, dan akhirnya, saya ditinggalkan dengan tiada apa-apa.

“Perang itu tidak seperti perang ini. Saya lihat perang itu. Tiada satu rumah pun terbakar. Tetapi sekarang – semuanya terbakar,” katanya kepada penyelamatnya.

Dalam putaran terbaru cerita itu, ketua eksekutif salah satu bank terbesar Ukraine mengumumkan pada saluran Telegram-nya Selasa bahawa bank itu akan membeli rumah untuk wanita pensiun itu.

“Monobank akan membeli Lydia Stepanivna sebuah rumah dan dia pasti akan tinggal di dalamnya sehingga saat ini kekejian ini lenyap dari tanah kita,” kata Oleh Horokhovskyi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.